До юни кандидатстваме за чакалнята на Еврозоната

OFFNews 11 януари 2018 в 15:01 6871 1

До месец юни тази година се очаква страната ни да кандидатства за присъединяване към Европейския валутен механизъм - ERM 2, като предварителна стъпка към присъединяването ни към Еврозоната. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов, цитиран от "Ройтерс".

"Готови сме да подадем официална молба, дори ако не сме убедени, че отговорът ще бъде "да", каза Горанов пред чуждестранни кореспонденти в София.

"Кандидатстването показва нашата готовност да се интегрираме в структурите на Съюза. Ако отговорът е негативен, това ще ни покаже какво да направим, за да стигнем целта си", каза той.

Министърът бе категоричен, че България не може да представлява риск за Еврозоната, добавяйки, че левът и еврото са обвързани с валутен борд вече 20 години, а икономиката ни има здрави основи. 

Представител на Европейския съюз заяви, че подкрепя страната ни като кандидат за зоната на еврото, но изрази опасения, че не всички 19 страни членки подкрепят България в нейното решение. 

Според "Ройтерс" няма да има решение за приемането ни към Европейския валутен механизъм преди Германия да сформира правителство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!