Депутатите приеха 20-те процента такса за ВЕИ-тата

Елица Мартинова Последна промяна на 05 декември 2013 в 09:25 5194 15

Вятърен парк. Снимка: БГНЕС
Вятърен парк. Снимка: БГНЕС

 

Въпреки масовото недоволство на собствениците на ВЕИ-централи, днес депутатите приеха текста в Закона за бюджета за 2014 г., който разписва нова, 20-процентова такса върху печалбата от ВЕИ-централите.

Регламентът бе приет с гласовете на "Коалиция за България" (72 гласа "за"), ДПС (34 гласа "за") и "Атака" (10 гласа "за"). "Против" бяха единствено част от депутатите на ГЕРБ - 38 души, а 28 народни представители от редиците на опозицията гласуваха с "въздържал се". Предложението за новата такса бе внесено от "Атака" като поправка в законопроекта за бюджета между първо и второ четене.

Правителството очаква годишните приходи от тази такса да достигнат 150 млн. лв. В кулоарите на парламента вчера министър-председателят Пламен Орешарски обясни, че тези средства ще бъдат използвани за профилактика на системата.

Дебатите по точката приключиха още вчера, но гласуването остана за днес. По време на дискусиите Красимир Велчев от ГЕРБ коментира, че текстовете съдържат лобистка нотка, тъй като предвиждат 20-процентова такса само за производителите на ток от слънчева и вятърна енергия. По думите му, умишлено или не, текстовете "пропускат" собствениците на Водноелектрически централи.

Рамадан Аталай от ДПС успокои колегата си от ГЕРБ, че в най-скоро време ще бъдат направени законодателно промени в тази насока.

След днешното гласуване бившият енергиен министър Делян Добрев възрази срещу обещанието на Аталай.

"Още преди да е публикуван в Държавен вестник Законът за бюджета, даваме заявка, че ще внесем други промени, с които да модифицираме регламента -това е порочен подход", категоричен бе Добрев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.12 2013 в 15:25

Мда, съгласен съм, че нещо хубаво като замисъл е осра като изпълнение.
Осра се , защото предишните правителства явно са си оставили удобни портали да печелят от това, което по принцип не е за печалба, а за задоволяване на лични нужди. Обаче за съжаление не знам дали е известно на широката общественост, но нямаш законно право да произвеждаш електроенергия сам. Можеш само да си топлиш водата ей тъй на, без разрешителни и без да се превърнеш в производител на ток. Което е един абсурд, защото аз мога да оискам да си туря една перка на двора и сам да си произвеждам енергия, клкото за супата да си сваря. Щот съм еколог, а не щот съм беден.

Но пък от друга страна не може да се променят вече подписани договори, защото дългосрочните вреди от това са доста повече от краткосрочните ползи. Това, което з нещо не разбрах е една информация, според която половината от депутатите имали пръст и сериозна далавера в тия централи. Ей сега тук аз се оплетох. Моля за помощ!

05.12 2013 в 14:59

Аз не ти говоря за инцидентет случай. Всеки път когато има вятър и реална трябва да печелят фирмите с ВЕИ получаваш обаджане от диспечер и те орязват на 50%. Е къде остават тези "свръх печалби".

05.12 2013 в 14:46

Айде не се пали толкова! Имало ли е в ГЕРМАНИЯ НЯКОГА ТАКИВА БЕЗУМНИ УСЛОВИЯ КАТО ТУК?! Имало ли такъв дисбаланс?! Куцо и сакато дойде да "инвестира" и да строи "веи-та"! Цялата програма е обърната надолу с краката! Основната идея беше да се строят малки по мощност единици от МНОГО потребители! Да се сведе до минимум загубата от пренос, което от своя страна да повиши още по-вече ефективността от такова производство. Всяка къща, всеки панел трябваше да има соларни инсталации и да потребява до 85-90% от произведената енергия. И само едни 10-20% да влизат обратно в системата. Така тя нямаше да бъде финансово натоварена, както сега. Много хора щяха да получават допълнително средства от така произведения ток, и отделно щяха да имат по-ниски сметки за ток, защото потребяват такъв от "личното си производство".
Какво стана при нас? На плодородни земи (!!?) наляха бетона, вдигнаха ограда и почнаха да произвеждат в полето един ток, който там не служи на никого, отделно че се изкупува по космически цени. Да не говорим, че излязоха отчети, в които слънцето е огрявало съответната "централа" 25 часа в денонощието! Или други, които имат отдадена електроенергия в пъти над капацитета си.
И в заключение вместо да ме "съветваш" да си направя и аз веи, излез на пазара и си продавай тока сам! Да видим има ли желаещи да ти дадат повече от 100лв за Квт/ч!. Пак повтарям идеята на преференциалната цена беше и е да може с постъпленията от 10-20% от произведената електроенергия да се покриват направените инвестиции. А вие искате още на 5-тата година да сте на "пичалба" и само да "цоцате". е няма такъв филм!

05.12 2013 в 14:32

Ами в Мариците не се молят за вятър и когато и да им се обадят могат да го "вдигнат" производството за разлика от твоето. е че там няма източване, и неща за рязане. Еле па тоя "студен резерв" дето го намалиха наполовина. Бачкаш не бачкаш - парета по сметката!

05.12 2013 в 14:28

фотоволтаиците и перките ли са "КОНКУРЕНТИТЕ" на АEЦ?

05.12 2013 в 14:06

Плюсовете се отнасят за коментара на koganev!

05.12 2013 в 14:05

+++++++++++!!!!!!!!!

05.12 2013 в 13:55

А имаш ли идея, че точно когато има силен вятър ни ограничават да работим на 50% мощност, защото мрежата се претоварва? И с тези 20% такса можеш да си сметнеш колко са 70% от 188лв. и колко излиза цената на един мегават произведен от ВЕИ. Цената излиза доста по - малка от тази на "Мариците", но там не виждам да им слагат такси.

05.12 2013 в 13:20

Мамка му! За съжаление си прав! Прецакват де що може, за да върви алъш вериша с руснаците. Тук сега ще изгорят тези, които са сглупили да инвестират в България, но с атома ще изгори цялата държава - 20 000 000 000 лв, и малко отгоре! Мисля, че можеха да променят куп други гадни закони ,които защитават престъпниците, отколкото да се бъзикат с малкото работещи предприятия.

05.12 2013 в 11:38

Ми направи си ВЕИ, бе! Налапай се и ти, щом е толкова лесно! Нали?

Аман от разбирачи и гледачи в чужди канчета. На глупака всичко му изглежда лесно отстрани. Имало го и в Германия... То, ако вземем да размишляваме какво има в Германия и защо да го няма у нас, ще стане мазало. На първо място - има ли в Германия ЕДНОСТРАННО променяне на параметри по договори? Може ли държавата Германия да си променя условията по ВЕЧЕ сключени договори? Има ли го това в Германия?
Минавал ли си скоро през Германия? Толкова перки и фотоволтаици има, че свят да ти се завие! Цели населени места са на чиста енергия!!! Стотици километри караш и навсякъде перки, фотоволтаици по полета и покриви, НАВСЯКЪДЕ!!!!!! И не само в Германия - Унгария, Чехия, Холандия, Белгия, дори и Франция с нейните невероятни по обем АЕЦ. А ти само таксата видя... Онези ли са ненормални или вие?


Нарушаването на договори въвд реда на инвеститорите вече е държавна политика и това ще ни изхвърли от интересните за инвестиции страни ЗАВИНАГИ, мой човек. Учи руски и мажи задника с вазелин - досега не са ни управлявали турци и руснаци заедно, та да си подготвен за всякакви ситуации.
 
X