Държавата започва да изплаща 40-те лева на хотелиерите, подслонили украински бежанци

OFFNews 11 март 2022 в 17:52 2454 1

Снимка БТА/Минко Чернев - Архив

Правителството започва за изплаща помощта от 40 лева на хотелиерите, подслонили бягащите от войната украински бежанци, съобщиха от Министерството на туризма. 

Всички украинци, влезли в България от 24 февруари, получават временна закрила. Контролът за влизане в страната на всички гранични пунктове е облекчен, като е осигурен денонощен допълнителен капацитет за посрещане.

Украинците трябва да се регистрират до 31 март, за да им бъде издаден регистрационен документ (ламинирана карта) със снимка и QR код. Регистрацията се прави на граничния пункт.

Предвидени са необходимите условия за информиране, посрещане на спешни нужди, съдействие за възрастни и деца, охрана, мобилна комуникация, сигурна зона за транспорт и насочване към места за настаняване.

Получилите временна закрила имат право на помощ за подслоняване и изхранване (закуска, обяд и вечеря) в места за настаняване – в общ размер на 40 лева на ден без ДДС, в т.ч. туристически данък, за срок от 3 месеца. Същата помощ получават и хората, заявили желание за достъп до пазара на труда у нас, но за срок от 1 месец от датата на заявяването.

Сумата ще се предоставя на хотелиери, осъществяващи настаняване и изхранване на разселени лица от Украйна в категоризирани или регистрирани места за настаняване, вписани в Националния туристически регистър.

Също така помощта се предвижда да се използва в обектите на Националния осигурителен институт, болници, лечебни центрове и почивни станции, собственост на държавата и общините. За подслон ще бъдат използвани при възможност ученически и студентски общежития, центрове за личностно развитие, обекти на образователното министерство и висшите училища.

Всички места за настаняване, вписани в Националния туристически регистър, задължително трябва да въвеждат данните в регистрите за настаняване в Единната система за туристическа информация, предвид това, че при заявяване на средствата ще се извършва проверка чрез системата.

Средствата ще се изплащат ежемесечно от бюджета на Министерството на туризма след одобрение от Министерския съвет, по предложение на министъра на туризма на база на фактически извършени разходи.

Заявленията за изплащане на средствата ще се подават по електронен път чрез Системата за управление на националните инвестиции, като приемът ще стартира, както следва:

За отчетния период от 24 февруари до 31 март ще започне в 10 ч. на 1 април до 16:30 ч. на 5 април. 

За отчетния период от 1 до 30 април ще започне в 10 ч. на 1 май до 16:30 часа на 5 май. 

За отчетния период от 1 до 31 май ще започне в 10 ч. на 1 юни до 16:30 часа на 5 юни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови