Quantcast

Държавата ще строи по-скъпо заради нови правила

OFFNews Последна промяна на 07 декември 2013 в 19:08 2672 7

Иван Данов. Снимка: БГНЕС
Иван Данов. Снимка: БГНЕС

До 10% ще поскъпне строителството от догодина, прогнозира министерството на инвестиционното проектиране. Причината са новите „европейски“ стандарти при проектирането, предложени от министерството, които ще влязат в сила от януари, съобщи bTV.

Частните инвестиции в строителство ще получат гратисен период от 1 година, но за строителството и ремонта на обекти с публични средства новите правила ще важат още от началото на 2014 г., обясниха от министерството на Иван Данов.

Новите стандарти за проектиране на сгради и съоръжения, прилагани в някои европейски страни, залагат по-високи норми на якост в конструкциите и изискват влагането на повече материали. Според оценка на специалисти от строителния бранш те ще оскъпят новото строителство още повече - с 15 до 20 %.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.12 2013 в 19:33

Така, както няма да ни е виновно едно бъдещо министерство на високото строителство и/или едно бъдещо министерство на ниското строителство и/или едно бъдещо министерство на железните пътища и/или едно бъдещо министерство на саламите примерно (а защо не?), с министри "наши момчета", пък били те и с оакани гащички.

08.12 2013 в 18:17

“…Според оценка на специалисти от строителния бранш те ще оскъпят новото строителство още повече – с 15 до 20 %.”
Пак според моя, доста бързо направена и изключително неточна оценка, това оскъпяване се отнася само за част "Конструктивна" на строежите, която за обикновените сгради (жилищни или административни) съставлява около 30-35% от общата цена на СМР (строително-монтажните работи).
Това означава оскъпяване на целия пакет СМР с около 5-7%.
А защо ли това не се уточнява от специалистите от строителния бранш?

08.12 2013 в 16:54

OFFNews, така поднесената информация може да бъде разбрана само от професионалистите, ангажирани в процеса на проектиране и строителство. Видно е и от коментарите.

И аз не мога все още да оценя ролята на новото министерство, но в случая става въпрос за норми или т.нар. еврокодове, както е обяснил вече arhimed. Те са изготвени от Европейската комисия по стандартизация и ще заменят националните норми, като идеята е да се изравнят стандартите за проектиране в Страните членки на ЕС. Доколкото ми е известно от 6-ти януари стават задължителни за строежите, които се възлагат с обществена поръчка, а за останалите строежи има едногодишен гратисен период.

Интересно дали някой може да коментира този процент на оскъпяване на строителството какъв процент от пазарната цена се явява ... да кажем приблизително :)))

08.12 2013 в 15:50

По-високи цени - повече аванта за джоба чиновнически. И оттам и по-високи отчисления за партията-майка и хидроинженера и неговата дружина. А иначе не сме корумпирани. Дума да не става.

08.12 2013 в 01:41

Общата политическа стратегия на това управление е да вземат, т.е. ограбят всичко от активните хора под формата на данъци и всякакви измишльотини и да го раздадат на мързеливите и тъпите, които гласуват за тях. Нали тези правила не са задължителни, а само препоръчителни.
И така ще загробят България.

08.12 2013 в 00:16

Става дума за еврокодовете в конструктивната част на проектите, които стават задължителни.
МИП с нищо не ви е виновно.

07.12 2013 в 19:36

"...Според оценка на специалисти от строителния бранш те ще оскъпят новото строителство още повече – с 15 до 20 %."
Пък според моя, съпътстваща оценка, българските граждани ще трябва да се простят с още някой лев за новото министерство, предназначено за екс-социално-слабия и настоящ социално-силен чичко от горната снимка.