Държавата препоръча ЕРП-та да се вразумят

OFFNews 08 април 2014 в 14:21 1811 1

Държавата препоръчва на енергоразпределителните предприятия да уредят финансовите си взаимоотношения с Националната електрическа компания (НЕК).

Това обяви заместник-министърът на енергетиката Иван Айолов. Той разкри какви са новите доказателства, станали причина за отлагане на решението за лицензите, съобщава БНР.

"Това са описани фактури и начините как са правени прихващанията в тоя период, за който върви спор. Уговорката е - за 28-и е насрочено ново заседание на регулатора, да се запознаят и да си представят писмени становища. Аз казах, че подходът на ЧЕЗ е показателен и би следвало да се вразумят и останалите. И аз считам, че това ще бъде пътят и така ще приключи казусът", каза зам.-министърът.

В момента продължават техническите работи по проекта „Южен поток", обяви Айолов. Той не коментира информацията за промени в трасето на газопровода, като три от четирите тръби да преминат през Крим.

По повод твърденията, че Евросъюзът обмисля замразяване на проекта "Южен поток" като санкция срещу Русия, заместник-министърът посочи:

"След като се появиха тези съобщения за замразяване на проекта, говорителката на комисар Йотингер каза, че няма такова нещо и разговорите продължават между ЕК, в лицето на комисар Йотингер, и неговия екип с Русия. Последната среща, която е проведена, това е на 13-и и 14-и март в Москва, след което имаше сбирка на държавите, които упълномощиха комисар Йотингер и това е правилният път - не всеки да води разговори, а чрез ЕК да се проведат разговори с Русия. Така че засега такава тенденция няма."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови