Дълговете на НЕК стигнаха рекордните 2.35 милиарда

OFFNews 20 януари 2014 в 14:42 3609 3

Електропреносна мрежа

Снимка БГНЕС (архив)

Електропреносна мрежа

Дълговете на Националната електрическа компания са достигнали рекордната сума от 2.353 милиарда лева в края на миналата година. Това става ясно от доклад на икономическия министър Драгомир Стойнев за състоянието на енергетиката в България през 2012-2013 г.

Основна причина за натрупания дълг е, че продажните цените на тока не покриват изцяло стойността на електричеството от възобновяеми източници, които НЕК е длъжна да изкупува, се посочва в анализа.

В тази сума влизат заеми към български и чуждестранни банки на обща стойност 545 млн. лв., както и забавени плащания към ВЕИ централи за 805 млн. лв.
И докато дълговете на НЕК към банките намаляват, към Българския енергиен холдинг (шапка на НЕК и останалите държавни енергийни компании) те са нараснали около два и половина пъти за по-малко от година – от 425 млн. лв. на 1.003 млрд. лв., писа в. "Преса".

Според анализа на МИЕТ причините се коренят в намаленото вътрешно потребление на електроенергия, високите такси за пренос и свития износ на еленергия. В основата на всички тези показатели са високите цени на зелената енергия, а потърпевши са конвенционалните производители на електроенергия, пише в доклада на министерството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!