Чешки милиардер е шокиран от избора на Гинка за купувач на ЧЕЗ

Александра Маркарян 23 февруари 2018 в 10:37 79319 5

Собственикът на чешката енергийна компания Energo-Pro - милиардерът Яромир Тесарж, оспорва прозрачността на процедурата за продажба на българските активи на CEZ в България. Неговата компания първоначално бе спрягана за почти сигурен купувач на бизнеса на конкурента си в България, но CEZ избра за купувач пазарджишката семейна фирма "Инерком груп".

Тя е еднолична собственост на Гинка Върбакова, чиято кума според вестник "Капитал" е министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Активите на "Инерком груп" са изключително скромни. За 2016 г. те са на стойност от 90 000 лева, а дружеството е отчело загуба от 11 000 лева.

"Повече от 20 години съм работил в Източна Европа, никога не съм срещал нещо такова", каза Тесарж пред lidovky.cz, цитиран от economic.bg.

Тесарж, който е един от най-богатите чехи, се опита да купи българския бизнес на групата ЧЕЗ, но не успя.

Той е убеден, че това се е случило, защото процедурата за подбор на купувач не е била прозрачна, пише той в писмо до чешкото дружество.

Предприемачът подкрепя своето писмо с анализ на BDO Advisory. Изследването на консултантската компания критикува по-специално ЧЕЗ, че не предоставя на потенциалните купувачи един и същ достъп до информация. Това е и причината, поради която компанията му „Енерго-про“ предлага по-малка сума за покупка от победителя на „Инерком груп“.

„Заключенията в доклада показват, че процесът по продажба на активите очевидно е бил засегнат от недостатъчна информация за оферентите, което затрудни позицията им и е по-малко вероятно да дадат възможно най-доброто предложение“, се казва в доклада.

Собственикът на „Енерго-Про“, който вече е на българския пазар и чиято дистрибуторска мрежа обслужва над един милион клиенти, смята, че поведението на ЧЕЗ в процеса на избор на купувач за аматьорско. 

„Процесът няма ясна стратегия, която да започне от началото до края. Неговата организация не съответства на размера на сделката и значението на актива. Начинът, по който беше стартиран, и ходът на отделните етапи не отговаряха на обичайните пазарни стандарти. Като цяло, процесът е неконкурентен за кандидат-купувачите, които могат да намалят желанието си за участие по-нататък, и по този начин да се получи най-добрата оферта“, пише в писмото Тесарж.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12015

5

svetliosdg

23.02 2018 в 22:57

Този сега за какво се сърди?
Дал е по ниска оферта,и си търси виновни защо не са му продали компанията на него.

6500

4

Nushka Angelova

23.02 2018 в 17:37

Koмпанията ЧЕЗ,нима няма държавно участие!

Юнкер,отново ли твърдиш,че в България няма корупция или се сърдиш на Бойко за твоите дивиденти.

И тая мърла ,министърката на енергетиката ,в каква сделка още е замесена!
Ако имате все още малко съвест ,трябва да изчезнете от държавата ,която с цели шепи продължавате да ограбвате,а бедния народ гние в нищета и мизерия!
Народе,събуди се от летаргичния си сън!

10571

3

Hissarion

23.02 2018 в 16:07

Допусната е грешка. Не е Гинка, а е Гошка, къде спечели от испанското тото преди няколко години.

77927

2

El Commandante

23.02 2018 в 15:46

This is Boykoland, bitches!

11800

1

limlim

23.02 2018 в 15:20

Гинка и ТИминужка, препишкаха Чешкото милиардер... Хак му е, да не лющи толкоз бира.