Част от магистрала Хемус се строи незаконно, както и всички 10 ремонтирани язовира

OFFNews 09 септември 2021 в 12:45 6956 1

Три от лотовете на автомагистрала Хемус се строят незаконно, а същото важи и за всичките 10 ремонтирани язовира със стотици милиони левове от Държавната консолидационна компаниия. Това стана ясно на съвместна пресконференция на министрите Виолета Комитова и Кирил Петков.

“Има незаконно строителство по участъци 4, 5 и 6 от трасето. Строителство трябва да се осъщестявва след разрешение за строеж”, коментира министърът на строителството.

Комитова добави, че е получила сигнал от Държавно горско стопанство и за незаконни насипи от АМ Хемус и съсипани 87 дка гора.

"4, 5 и 6 имат одобрен подробен устройствен план, но няма приключено отчуждаване, няма одобрени инвестиционни проекти и няма издадено разрешение за строеж", каза арх. Влади Калинов, директор на ДНСК.

Само на четвъртият участък на магистралата са построени 16,5 км път без разрешение, отделно се изграждали незаконно и 8,3 км от участък 5.

Много странна е работата. Там не са минали отчужденията, няма строително разрешително, а никой от собствениците не възразява, посочи Комитова.

По последните три участъка от магистралата 7, 8 и 9 пък имало само частично съвпадение на проектния път и трасето, на което е правена оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС).

По част от трасетага има свлачища и трябва да се направят нови процедури по ОВОС. Трасето навлиза и в ловно стопанство, което също е изпратило възражения. Тоест, трябва да се търси ново трасе за магистралата, каза Влади Калинов.

Според Комитова цената, която българските данъкоплатци плащат за Хемус, е нереално висока и рискуваме отново да получим магистрала на вълнички.

"Ние строим тази магистрала на цена 17 млн. лв. на километър. Полският колега ми написа цените при тях - от 7 млн. до 17 млн. лв. на километър. На тази цена трябва да имаме високи изисквания за качеството. Който е строил тоалетна на двора, ходи няколко години да търси разрешения. За този огромен и важен проект за държавата не може да се прави по този начин”, коментира Комитова.

Министърът на икономиката Кирил Петков обясни, че ДНСК е проверила и документацията на 10-те новопостроени язовира в цялата страна по инхаус процедури.

"От 10 нови язовирни стени нито една няма строително разрешение. Надявах се да такива, но се оказаха 10 от 10. Кой може да поеме отговорността, ако тези стени се напукат, ако има някаква авария?”, попита той.

Според арх. Калинов документално изграждането на съоръженията е минало като освежителни ремонти.

Все едно не си строил язовирни стени и преливници, а си сменил дограмата вкъщи, посочи той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови