Чакаме 400 млн. лева инвестиции и 6000 нови работни места през 2017 г.

OFFNews Последна промяна на 15 февруари 2017 в 15:45 5434 0

Инвестиции за 400 млн. лв. и разкриване на нови 6000 работни места. Това е прогнозата за 2017 година на Българска агенция за инвестиции /БАИ/, съобщиха от ведомството.

Тя е направена на базата на подадените 20 заявления за сертифициране в агенцията. Интересът на инвеститорите, отново е насочен към седемте приоритетни сектора - компютърна и комуникационна техника, електрически съоръжения, машини и оборудване, текстил и облекло, химични продукти, изделия от каучук, пластмаси и други неметални минерални суровини и хранителни продукти.

Според Стамен Янев, изпълнителен директор на БАИ, много бързо трябва да се създадат условия за обучение на квалифицирана работна ръка, която инвеститорите търсят.

“Хората са тези, които могат да направят един бизнес, една система или една държава по-устойчива, по-сигурна и по-привлекателна”, смята той.

Очакванията на потенциалните инвеститори са да има висококвалифицирани работници, което е едно от предизвикателствата пред България.

От началото на годината до сега Българска агенция за инвестиции е сертифицирала 4 нови проекта на обща стойност 130 млн. лв. В тях се очаква да бъдат разкрити 3330 нови работни места.

През 2016 г. по Закона за насърчаване на инвестициите /ЗНИ/ са сертифицирани 24 проекта на обща стойност над 385 млн. лв., като те имат потенциал да разкрият над 4700 нови работни места.

Сертифицираните проекти през 2016 г. предвиждат разширяването на съществуващата дейност на вече утвърдени български и международни компании в страната, което показва доверието на инвеститорите в предвидимостта на бизнес и инвестиционната среда в България. Сред фирмите, чиито проекти сме сертифицирали, са “Интегрейтид Микроелектроникс България” ЕООД, “Кока Кола” , “Луфтханза Техник” и други.

Освен това през 2016 г. в БАИ са постъпили и 127 заявления по Закона за чужденците в Република България /ЗЧРБ/, като обемът на направените вложения е 127 млн. лв.

За сравнение през 2015 г. Българска агенция за инвестиции е сертифицирала 12 проекта на обща стойност 189 млн. лв., които ще разкрият 1265 нови работни места.

БАИ е институцията, която освобождава от корпоративен данък предприятия, които инвестират в райони с безработица. За 2016 г. са освободени 19 проекта от корпоративен данък, като ще бъдат реинвестират 83,5 млн. лева в тези райони.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови