Защо инвестициите заобикалят България

Румен Гълъбинов 25 януари 2017 в 07:00 7745 8

В периода преди кризата България се оказа най-привлекателната страна за преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в региона на Централна и Източна Европа. През 2006 г., 2007 г. и 2008 г. България водеше класацията убедително с двуцифрени числа за отношението между преки чужди инвестиции и БВП. Кулминацията беше достигната през 2007 г., когато ПЧИ в страната се равняваха на близо 30% от БВП.

Данните са на БНБ.

В последните години обаче България изостава сериозно в привличането на капитали, като спадът през 2016 година е с над 1/3 в сравнение с 2015 година.

Ето основните причини:

- С намаляващо население и намаляващи инвестиции не можем да развиваме ускорено икономиката на България.

- България залага за привличане на чуждестранни инвестиции на сравнително ниските данъци и разходи за труд, но тези фактори са само добра основа, но не и решаващо условие при вземането на инвестиционно решение.

- Преките чуждестранни инвестиции у нас остават на ниски нива поради несигурната бизнес среда и неефективната борба с корупцията.

За да привлече повече преки чуждестранни инвестиции, България трябва да работи върху нивото на прозрачност и усещането на инвеститорите за предвидимост и сигурност. Ако искаме да видим повече външни инвеститори в страната, трябва да се опитаме да излезем извън клишето на ниските данъци и евтината работна ръка.

Статията на финансиста Румен Гълъбинов е написана за OFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

8

Victimized

25.01 2017 в 20:18

"Преди това пък разпродава земеделска земя на израелски инвеститор за жълти стотинки. И т.н. и т.н."

Ясен ми е, ако реално тези далавери ги нямаше щях да приема, че е откровено глупав, но е очевидно, че го играе маша на "стратегически" "инвеститори" и всичко което говори така му е дадено. Та за това и гафовете са му такива, като на папата 200 кг. позлатено великденско яйце във времена в които ГЕРБ ни "затягаха колана" .....

12044

7

Nina Richi

25.01 2017 в 17:23

Няма чужди инвестиции, защото бизнессредата в България не е здравословна. Както знаем, корупцията е страшна, може да се попадне на всякакви боклуци, които се занимават с източване на сметки, пирамиди и пазарни манипулации. По тази причина и българите избягват да играят на борсата и да купуват ценни книжа, защото повечето фирми играят срещу клиентите си. Някои хора дават последните си спестявания на разни пирамиди и след време установяват, че са жертва на пладнешки обир.

25665

4

Victimized

25.01 2017 в 09:51

Това не може да е вярно, многомалко уважавания от мен, вече бивш президент, Плевню стратегическата инвестиция, и прекия му началник, твърдят, че ТЕ/герб/ спасили България от беднотията....

29585

1

Izalina

25.01 2017 в 07:15

Бла бла. Основната причина е една и тя е третата, няма какво да се лъжем.
Плюс добавка тромавата администрация и безумната бумащина.