"Булгартабак" приватизирана, за да бъде източена

OFFNews 22 юни 2014 в 15:04 9476 13

Руси Статков

Снимка БГНЕС, архив

Руси Статков

Стратегическата за България тютюнева компания "Булгартабак" е била приватизирана, за да бъде източена.

Зад тази теза застана Руси Статков - член на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация и на Националния съвет на БСП, който коментира темата в предаването "Неделя 150" по програма "Хоризонт".

Офшорната компания, която преди 3 г. купи "Булгартабак", не е била стратегически инвеститор, купила е дружеството на силно занижена цена при условие, че тогава то е било печелившо и изобщо не е имало основание за приватизация.

Статков заяви, че целта е била "така нареченото източване" на "Булгартабак" и нарече това "добре организирана от определени кръгове дейност".

"Имаше верига, която водеше до голяма руска банка, която и до ден днешен продължава да е голяма и силна, която се свърза и с Корпоративна банка сега. Но, не на последно място, условията на договора бяха преработвани и по същество купувачът получи едно дружество, в което до този момент държавата, особено последната година беше осъществила инвестиции за над 60 милиона лева, а той пое ангажимент за много малко инвестиции на този фонд. Второ - гаранции във връзка с поминъка на хората за изкупуване на тютюн и така нататък, бяха намалени санкциите при неизпълнението им, неща, които, за мен поне, показваха посока на една друга тенденция, именно, тези, които купуват "Бултартабак" изключително да спечелят и то огромни пари.

Статков заяви, че още тогава е информирал ръководството на БСП за съмненията си по тази сделка:
Изпълнителното бюро беше информирано на няколко пъти за условията и параметрите на договора. Това, което като общо становище беше, че законът трябва да бъде спазен.

По думите му тогава той е бил свидетел на пълен отказ на държавата да изпълнява функциите си. Статков определи Цветан Василев и Делян Пеевски като "фрагменти от тази икономическа система, която позволява когато липсва държавност да се развихри алчността в неимоверни мащаби".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!