Опит за смяна на ръководството на "Булгартабак"

OFFNews Последна промяна на 13 юни 2014 в 12:51 6176 11

Опит за преврат в ръководството на "Булгартабак" се планира на общото събрание на холдинга на 30 юни, съобщава "Капитал".

Идеята е овладяването да бъде извършено чрез акционера Едоардо Миролио, чието дружество "Е. Миролио финанс" притежава 7,22% от капитала на холдинга. Компанията е представила за предложения за включване в дневния ред на събранието няколко точки: нов съвет на директорите, изплащане на дивиденти от цялата неразпределена печалба от предишни години и назначаването на контрольор.

"Е. Миролио финанс" настоява за пълна смяна в ръководството на холдинга с три нови лица без опит в сектора.

По информация на "Капитал" зад исканията на миноритарния акционер стои "много по-едър сюжет": доскорошният тандем Цветан Василев - Делян Пеевски, който контролираше цигарения холдинг, се е разделил и сега дружеството е в орбитата на депутата от ДПС. През събранието Василев, който е правил и други сделки с Миролио, иска да си върне ръководството.

Предложенията съвпадат по време с активизирането на прокуратурата срещу Корпоративна търговска банка (КТБ) и основния й собственик Цветан Василев.

Миноритарният акционер търси дивидент от 10,99 лева на акция и настоява да се назначи за контрольор дружеството "Финансово консултиране". Компанията се свързва индиректно с Цветан Василев. 

"Е. Миролио финанс" иска още сегашните управляващи Венцислав Чолаков, Миглена Христова и Радослав Рахнев да бъдат освободени. На тяхно място акционерът предлага специалиста по тръбопроводи Цветан Чорбов, доскорошния началник на службата КОС в МВР Божидар Василев и 24-годишния Петър Киряков, син на един от директорите в "Понс холдинг". 

Пред изданието Киряков и Василев са отказали коментар. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.06 2014 в 15:23

Василев едва ли ще изпозлва Миролио за това. Той няма какво да губи, дори, ако Пеевсеки задържи Булгартабак - докато Пеевски има. Всичко това са спекулации и глупости преди изборите.

13.06 2014 в 14:45

А, бе няма никаква официална информация.

13.06 2014 в 13:53

Не виждам нищо лошо, особено след като излязоха данни за отчетите за началото на годината и се оказа, че печалбата рязко се е свила, що така - не е ясно?! Миролио явно го е нудишл тоя момент, тъй като е в компанията още след приватизирането и иска да си подсигури вземанията, които иначе се преразпределят някъде си по усмотрение на сегашния УС, най-вероятно в джеба им.

13.06 2014 в 13:41

И какво от това, че се правят опити и какво от това, че тези хора ще бъдат назначени? Не е ли по-важно да продължи да работи, да изкарва пари и да внася в държавната хазна или най-добре да фалира и да се затвори? Всички знаем, какво беше състоянието на БТ преди.

13.06 2014 в 13:39

Явно тук няма значение, какви печалби има БТ, ами кой е в управлението му. Да не говорим, че БТ изкупуваше на българските тютюнопроизводители реколтата, въпреки монопола на пазара и ниските цени, те получиха дори, печалбите които реализира, износът извън страната ни. Нека да не забравим и подробността, че има дял в БВП на държавата ни и за акцизите и данъците, които й плаща. Явно всичко това е без никакво значение.

13.06 2014 в 13:31

Пеевски яко е дал нареждания вчера и днес да се пишат всякакви щуротии по определени адреси и това е повече от очевидно. Не мисля, че има някой компетентен човек, който да се хване на журналистическите небивалици наистина.

13.06 2014 в 13:27

А някой знае ли, че зад Миролио стои Любен Гоцев?

13.06 2014 в 13:19

Пеевски може само да развали имиджа на Булгартабак, той съсипва всичко до което се докосне !

13.06 2014 в 13:17

БТК трябва да се отърве от Делян Пеевски !

13.06 2014 в 13:06

Става весело!