Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Опит за смяна на ръководството на "Булгартабак"

OFFNews 13 юни 2014 в 12:51 6684 11

Опит за преврат в ръководството на "Булгартабак" се планира на общото събрание на холдинга на 30 юни, съобщава "Капитал".

Идеята е овладяването да бъде извършено чрез акционера Едоардо Миролио, чието дружество "Е. Миролио финанс" притежава 7,22% от капитала на холдинга. Компанията е представила за предложения за включване в дневния ред на събранието няколко точки: нов съвет на директорите, изплащане на дивиденти от цялата неразпределена печалба от предишни години и назначаването на контрольор.

"Е. Миролио финанс" настоява за пълна смяна в ръководството на холдинга с три нови лица без опит в сектора.

По информация на "Капитал" зад исканията на миноритарния акционер стои "много по-едър сюжет": доскорошният тандем Цветан Василев - Делян Пеевски, който контролираше цигарения холдинг, се е разделил и сега дружеството е в орбитата на депутата от ДПС. През събранието Василев, който е правил и други сделки с Миролио, иска да си върне ръководството.

Предложенията съвпадат по време с активизирането на прокуратурата срещу Корпоративна търговска банка (КТБ) и основния й собственик Цветан Василев.

Миноритарният акционер търси дивидент от 10,99 лева на акция и настоява да се назначи за контрольор дружеството "Финансово консултиране". Компанията се свързва индиректно с Цветан Василев. 

"Е. Миролио финанс" иска още сегашните управляващи Венцислав Чолаков, Миглена Христова и Радослав Рахнев да бъдат освободени. На тяхно място акционерът предлага специалиста по тръбопроводи Цветан Чорбов, доскорошния началник на службата КОС в МВР Божидар Василев и 24-годишния Петър Киряков, син на един от директорите в "Понс холдинг". 

Пред изданието Киряков и Василев са отказали коментар. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews