"Булгаргаз" на път да остави страната на студено

25 септември 2012 в 11:54 1960 0

Ангел Семерджиев, председател на ДКЕВР. Снимка: БГНЕС, архив
Ангел Семерджиев, председател на ДКЕВР. Снимка: БГНЕС, архив

Държавният доставчик "Булгаргаз" е на път да остави страната без синьо гориво и парно в разгара на отоплителния сезон.

Това стана ясно на днешното заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), на което се разглеждаше искането на "Булгаргаз" за символичното намаляване на цената на газа с 0.67% от 1 октомври. ДКЕВР ще приеме предложението, обяви председателят ú Ангел Семерджиев.

Намалението обаче ще се отнася само за четвъртото тримесечие на 2012 г. Представителите на „Булгаргаз” заявиха, че имат недовзет приход от 300 млн. лв.

"По наши изчисления  този недовзет приход е дори по-малък - около 250 милиона лева", каза още Семерджиев. Към това се добавят и дълговете на дружеството, сред които и кредитът от 60 млн. лв. за закупуване на руски газ, изтеглен от Корпоративната търговска банка (КТБ) на Цветан Василев (банката държи над 700 млн. лв. на Българския енергиен холдинг - бел. ред.). 

От държавния доставчик признаха, че с цел да спестят от паричния поток, ще добиват максимални количества  газ от хранилището в Чирен през четвъртото тримесечие на 2012 г., като от там се планира добив на около 210 млн. куб. м. газ при налични едва 380 млн. кубика.

Това означава, че за първото тримесечие на 2013 г. остават едва 170 млн. кубика газ, при положение, че годишното потребление на страната е малко над 2.5 млрд. кубика. От дружеството се оправдаха, че опасността от недостиг на газ билa заради увеличеното потребление през изминалата зима. Освен това от там обясниха на Семерджиев, че цената на нагнетявания газ засега е по-ниска от вносното руско гориво, но "Булгаргаз" не успял да запълни хранилището докрай. 

ДКЕВР поиска от дружеството уверение, че ще има подписан договор с руския "Газпром" до края на годината, за да не се стигне до дефицит на синьо гориво в страната. Ангел Семерджиев обаче отказа да каже дали и основният потребител на "Булгаргаз", "Топлофикация София" ще е в състояние да изплаща задълженията си за консумирано гориво.  Според него ситуацията не била по-опасна от предишните години, когато е имало проблем с доставките на газа през Украйна. 

Ангел Семерджиев обясни още, че ДКЕВР не може да накара "Булгаргаз" да закупи предварително, тъй като това било по "тяхната преценка, според търговската им политика".  Накрая шефът на комисията увери, че благодарението на символичната отстъпка цените на отоплението за бита няма да се увеличават.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!