БСК: Икономиката се оттласква от дъното

Александра Бонева 16 декември 2013 в 13:44 2782 4

Председателят на БСК Божидар Данев
Председателят на БСК Божидар Данев

 

Българската икономика се оттласква от дъното. Бизнес климатът в България се е подобрил през 2013 г. спрямо 2012 г., смятат 22% от 462-мата мениджъри и собственици на компании, анкетирани за проучване на Българската стопанска камара.

Проучването е направено в периода 1-10 декември.

През 2012 г. едва 2% са отговорили, че бизнес климатът у нас се е подобрил, отбеляза на пресконференция днес изпълнителен директор на БСК Божидар Данев.

33% от анкетираните са оптимисти за 2014 г. - те очакват над 1.5% ръст на икономиката.

Пречка номер едно за бизнеса е политическата обстановка в страната, смята той. Протестите, както и политическата обстановка в страната се отразяват върху икономиката на страната, заяви Данев.

Според анкетата най-много негативи събира правителството на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов (72%), следвано от настоящия кабинет "Орешарски" (45%). Служебното правителство на Марин Райков има най-висок процент одобрение, негативните оценки за него са 31%.

Според бизнеса престъпността, корупцията и сивата икономика са се запазили на нивото си от 2012 г. Те отчитат като облекчение спада на регулаторната тежест.

 Анкета БСК

Тревожна е тенденцията все повече фирми да не могат да обслужват кредитите си, а една от основните причини за това е забавянето на плащанията от държавата и общините.

Работодателите отново се оплакват от липса на достатъчно квалифициран персонал. 62.5% потвърждават, че има дефицит на качествени специалисти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!