БРА до моловете: Няколко предложения в подкрепа на дребния бизнес

OFFNews Последна промяна на 29 май 2020 в 12:29 2137 0

"Безспорно е задълбочаването на кризата в икономиката на България и спадът на потреблението, в която голяма част от българските търговци на дребно все по-трудно намират начини за оцеляване и поемане на непосилните плащания по договорните си наемни отношения, сключени с търговските центрове в период на коренно различна икономическа обстановка."

Това пише генералният секретар на Българска Ритейл Асоциация - БРА Рая Попова в писмо до моловете.

Попова обяснява, че като браншова организация, представляваща сектор от икономиката на България с близо 300 000 заети в него (към края на февруари 2020), сме длъжни да вземем отношение към наболелите проблеми, които се задълбочават с всеки изминал ден. "От името на членовете на Българската Ритейл Асоциация сме упълномощени да поставим пред вас следните искания, около които търговците на дребно се обединяват в опита си да продължат да оперират на българския пазар и да минимизират загубите си от тежката икономическа криза:

1. Намаляване на работното време на търговските центрове от 10 до 20 ч, като това не лишава търговците, които желаят, от възможността да работят и до по-късно, например до 21 или 22 часа. Подобно решение значително ще редуцира някои от непосилните за дружествата разходи, а, от друга страна, ще намали напрежението сред служителите, които не желаят да се прибират по домовете си в тъмната част на денонощието.

Факт е, че вече немалко молове сами направиха подобни предложения.

2. Преминаване на подоходен наем на месечна база (заложен като процент в договора на всеки един наемател) за определен период от време, ние предлагаме той да е до 31.03.2021 г. Данните сочат, че кризата и спадът в потреблението ще се задълбочава в близките 24 месеца, затова е наложително тази корекция да бъде направена по-дългосрочно. Убедени сме, че за всеки търговски център е важно да запази максимален брой наематели и работещи магазини, вместо пустеещи площи, което би отблъснало посетителите в дългосрочен план.

3. Да се фиксира сервизна такса в размер на 1 Евро/м2 за времето, през което търговските центрове бяха затворени (13.03-17.05.2020 г) със заповед на министъра на здравеопазването и в което време наемателите бяха в обективна невъзможност да извършват онова, което моловете по договор са длъжни да им осигурят, а именно - да използват помещенията си като магазини за търговия на дребно.

4. Да се заложи в договорите за наем допълнителна клауза за максимален размер на неустойката, която търговците ще трябва да плащат в случай, че въпреки всичко по финансови причини няма да могат да продължат да оперират в търговските центрове. Конкретното ни предложение е тази неустойка да е до максималния размер на банковата гаранция, т.е. до 3 месечни наемни плащания.

5. Тъй като няколко, за щастие немного на брой, търговски центрове изискват и наем за времето на извънредното положение, предлагаме да фиксираме, че навсякъде и без изключение, няма да се начислява наем за времето, в което магазините бяха затворени (13.03-17.05.2020) поради заповедта на министъра на здравеопазването" предлагат още от БРА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови