Борисов отива при Ципрас за железопътен мегапроект

OFFNews Последна промяна на 05 септември 2017 в 12:25 3373 2

Министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне с гръцкия си колега Алексис Ципрас в гръцкия град Кавала. Там той ще участва в церемония по подписването на Меморандум за разбирателство между България и Гърция за развитието на железопътната връзка „Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе“, съобщи правителствената пресслужба.

Документът регламентира подготвителните работи и съвместното управление на коридора от двете държави.

Проектът предвижда свързването на река Дунав, Черно и Егейско море със скоростен железопътен коридор, както и развитие на пристанищата, които са част от основната ТЕН-Т мрежа. Включено е изграждането на двойна електрифицирана жп линия с внедрена ERTMS система за управление на железопътния трафик.

С изграждането на коридора ще се постигне пълна мултимодалност чрез комбиниране на пътен, железопътен, воден и речен транспорт. Проектът е с висока добавена стойност, като се очаква да привлече големи инвеститори от Близкия и Средния Изток, Китай, Русия и други големи пазари.

Меморандумът ще бъде подписан утре, 6 септември, от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и от гръцкия министър на инфраструктурата, транспорта и мрежите Христос Спирдзис.

В официалната делегация, придружаваща премиера, е включен и заместник министър-председателят Томислав Дончев.