БНБ ще работи за намаляване на лошите кредити

OFFNews 01 юни 2017 в 18:45 4878 0

Централната банка на България обсъжда мерки за намаляване на нивото на необслужваните кредити, което спада, но все още е тежест за добре капитализирания банков сектор на страната, каза управителят БНБ Димитър Радев в интервю за "Ройтерс".

Световната агенция посочва, че финансовата система на България се стабилизира след фалита през 2014 г. на четвъртата по големина кредитна институция в страната, но лошите кредити остават предизвикателство според докладите на Международния валутен фонд и Европейската комисия.

"Прегледа на качеството на активите и стрес теста, които централната банка извърши миналата година с цел да възстанови доверието в сектора, помогнаха на банките по-добре да оценяват кредитните рискове и да ограничават лошите кредити", казва управителят пред Ройтерс.

Той посочва, че БНБ ще създаде подходящите условия за намаляване на необслужваните кредити, което банките ще трябва да направя.

Делът им спадна до 13.2 % в края на 2016 г. от 14.6 % в края на 2015 г. До края на март лошите кредити се свиха до 12.6 %. Но това все още тава е над два пъти повече от средното ниво за ЕС от около 5.5 %.

"Централната банка е в процес на разработване на регулаторни мерки и насоки за увеличаване на провизиите за загуби по кредити, повишено отписване на несъбираеми кредити, и за насърчаване на по-консервативно оценяване на кредитите и обезпеченията", казва още Радев.

В интерюто той посочва, че банката ще подкрепи развитието на вторичен пазар за лоши кредити и ще наложи по-голяма прозрачност.

"Ройтерс" припомня, че проведените от централната банка през август м. г. проверки за състоянието на кредиторите са показали, че банковият сектор има добро ниво на капитализация и ликвидност, но също така са разкрили и наличието на слабости в някои от кредитните институции с местни собственици, в това число и в третата по големина банка в България – Първа инвестиционна банка (ПИБ).

„Банките прилагат предписаните от нас мерки. Всъщност, техните планове за увеличаване на капитала са в напреднал етап. Ние в пълна степен използваме инструментите, които са под наш контрол, за да продължим тенденцията“, заявява още гуверньорът на БНБ. 

Централната банка прогнозира икономически растеж за тази година от 3.0 процента, но според Радев прогнозата може да се коригира нагоре следващия месец при повишено вътрешно търсене и износ.

Радев декларира и че БНБ подкрепя усилията на България за приемане на еврото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови