Бизнесът поиска по-голямо намаляване на цената на газа

OFFNews 19 март 2015 в 12:43 2193 0

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори поискаха за драстично намаление на цените на природния газ.

КРИБ и БФИЕК повториха искането си от февруари, според което цената на газа трябва да падне поне с 22,7%.

По думите им това е необходимо, за да бъде бизнесът конкурентоспособен и да се привличат повече инвеститори, които се очаква да предпочетата България пред други страни в региона заради ниските цени на електроенергията и газа.

Няма индикация от страна на „Булгаргаз” за намаляване на цената на газа с повече от 13%, което по никакъв начин не отразява очакванията на бизнеса, като се имат предвид цените на газа в региона. Цената на природния газ в Гърция падна с 24% в началото на март, а цената на газа, който купува Украйна е 265 долара за 1000 кубически метра при цена в България от 325 долара за 1000 кубически метра. С поевтинямане от 13% цената в България ще стане 283 долара на 1000 кубически метра, което е значително над нивата в региона, подчертаха от КРИБ.

Оттам посочиха, че на фона на тези разлики става невъзможно за българската икономика да реинвестира и да създава работни места.

Цената на петрола достигна най-ниските си нива за последните пет години, но това все още не се е отразило на цената на газа, допълват КРИБ и БФИЕК.

В Европа беше наложена практиката за спот цени на природния газ, които не са обвързани с цените на горивата. В края на февруари изпратихме отворено писмо по въпроса до енергийното министерство, КЕВР и „Булгаргаз”, но проблемът не беше решен, подчертаха организациите.

Губим състезанието за пазари и инвестиции. Бизнесът в страната не може да си позволи липса на адекватна ценова политика съобразно регионалните реалности, казаха оше от организациите и настояха.за незабавно свикване на Съвета по сигурността към Министерския съвет за обсъждане на създалата се ситуация и предприемане намерки за отстраняване на заплахите за икономическата сигурност на страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews