Кабинетът одобри още 100 млн. лв. за НЗОК и 43,6 млн. лв. за МЗ

OFFNews 11 ноември 2014 в 13:11 3171 0

На първото си заседание правителството одобри актуализация на бюджета на Здравната каса и на Министерството на здравеопазването.

НЗОК ще получи допълнителни 100 млн. лева, а здравното министерство – 43,6 млн. лева.

Касата поиска бюджетът й да бъде актуализиран с тази сума, за да може да се разплати с болниците и аптеките. По план 50 млн. лева трябва да отидат за болнична помощ, 25 млн. - за лекарства за домашно лечение, 15 млн. - за онкологията, и 10 млн. лева – за медицински изделия, обясни председателят на Надзора на НЗОК Кирил Ананиев в края на септември, когато беше поискано увеличението.

Според разчетите на Касата би трябвало тези средства да са достатъчни до края на годината. За следващата година обаче Здравната каса иска увеличение на бюджета си с 400 млн. лева.

Бившият вече здравен министър д-р Мирослав Ненков също обясни, че сумата от над 40 млн. лева ще е достатъчна до края на годината.

Актуализацията предвижда дефицитът в хазната да нарасне до 3,7 на сто, което ще вкара страната ни в процедура по свръхдефицит. Оперативните данни на финансовото министерство за края на октомври сочат, че вече дупката е близо 1,8 млрд. лева, което прави дефицит от 2,2 на сто. Новопоетият дълг до края на годината ще бъде още 4,5 млрд. лева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови