Бюджетът в социалната система се увеличава с 400 милиона лева

OFFNews 11 ноември 2023 в 10:48 1282 0

Иванка Шалапатова

Снимка БГНЕС/Люба Филипова

Иванка Шалапатова

Бюджетът в социалната система се увеличава с 400 млн. лева, заяви пред БНТ министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова по повод проектобюджета за 2024 година, който беше представен вчера от финансовия министър Асен Василев.

Тя уточни, че бюджетът тепърва ще се обсъжда в парламента, както и със социалните партньори на министерството. По думите ѝ такова увеличение на социалния бюджет в последните години не е имало.

Иванка Шалапатова заяви, че бюджетът е строг, очаква резултати срещу инвестиции и прави инвестиции в качеството на живот на хората. Тя подчерта, че някои форми на подпомагане имат сериозно увеличение.

Шалапатова даде пример с месечната финансова помощ към семейства, които отглеждат дете с увреждане, която се увеличава с близо 250 лв. и ще достигне 1180 лв. на месец. С 50% се увеличават еднократните помощи за раждане, вдига се и месечната детска надбавка, допълни министърът.

Социалният министър посочи, че политиката на министерството е не само да дава парично подпомагане, но и да разгърне широка палитра от социални услуги, които са в изключителна подкрепа на хората.

"Нека подпомагането да бъде там, където е нужно, да бъде целенасочено и таргетирано, а в същото време да предоставяме социални услуги", каза Иванка Шалапатова.

Министерството на финансите планира в бюджета за догодина приходи от 77,6 млрд. лева и разходи от 83,8 млрд. лева.

Предвидено е увеличение на минимална заплата от 780 лева на 933 лева на ниво 50% от средната работна заплата, както и 11% увеличение на пенсиите.

Предстоят обсъждане и междуведомствено съгласуване на бюджета, както и представяне в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) и пред политическите партии. Очаква се проектобюджетът за 2024 г. да бъде внесен в парламента на 22 ноември. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх