България строи по-активно газопроводи след критики от Путин, твърди Газпром

OFFNews Последна промяна на 12 януари 2020 в 16:10 2328 0

България започна да работи по-активно върху изграждането на газоразпределителна мрежа, след като беше разкритикувана от страна на руския президент Владимир Путин, каза шефът на „Газпром“ Алексей Милер, съобщава БГНЕС, като цитира ТАСС.

Агенцията припомня, че обвинения на руския президент, че България умишлено бави изпълнението на проекта „Турски поток“. В отговор  българският премиер Бойко Борисов първо посочва дългите процедури, забавили процеса по строителство на газопровода, а после уверява, че строителството ще приключи навреме – до 31 май, припомня ТАСС.

“Виждаме, че нашите български партньори в момента работят много по-интензивно от преди”, допълва Милер. А руският министърът на енергетиката Александър Новак е уверен, че България ще изпълни задълженията си.

Стартът на газопровода бе даден официално в Истанбул на 8 януари от Путин и Реджеп Ердоган, поканени бяха Борисов и сръбския президент Александър Вучич. САЩ се обявиха срещу втората тръба, през която руски газ, заобикаляйки Украйна, ще стига до Югоизточна Европа.

Сръбският президент Александър Вучич подчертава, че страната му е приключила част от работата си и сега чака строителството да приключи от страна на България: “Всичко сме изградили, но все още чакаме българите да завършат своята част от газопровода на българска територия”, пише ТАСС.

Газопроводът “Турски поток” преминава по дъното на Черно море от Русия до брега на Турция. Част от трасето е изградено по транзитна линия до границата със съседните страни, откъдето сега газът се изнася за Гърция, България, и Северна Македония. След приключване на изграждането на цялата инфраструктура газът ще отиде до Сърбия и Унгария. Капацитетът на газопровода с дължина 930 км е 31,5 милиарда кубически метра. м газ годишно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови