Quantcast

България обмисля строеж на нов реактор в АЕЦ "Козлодуй"

Елица Мартинова Последна промяна на 23 ноември 2013 в 11:05 1988 10

Драгомир Стойнев
Драгомир Стойнев

 

България може да предприеме действия по изграждането на нов реактор в АЕЦ "Козлодуй". Това обяви пред БНР енергийният министър Драгомир Стойнев след завръщането си от официалната визита в САЩ.

Стойнев коментира, че по време на престоя си в САЩ е посетил централата на "Уестингхаус", където се е запознал с ядрен реактор от последно поколение - АР 1000. Министърът обяви, че има амбиция именно такова съоръжение да гарантира енергийната независимост на страната завбъдеще и уточни, че планира това да стане чрез изграждане на седми блок на АЕЦ "Козлодуй".

"Ще подготвя доклада, който ще бъде предаден на министър-председателя, внесен на заседание на Министерски съвет и се надявам да бъде одобрен. Следващата стъпка ще бъде да се даде мандат за преговори на БЕХ с "Уестингхаус" и ако всичко върви, до шест месеца трябва да имаме изграден финансов модел", каза Драгомир Стойнев.

Той обяви още, че се е срещнал с представители на "Ексимбанк", които са заявили готовност да участват във финансирането на проекта.

Според Стойнев, ако работите по проекта вървят по план, в края на 2015 г. България може да подпише договор, а в началото на 2016 г. да бъде направена първата копка.

Енергийният министър смята, че седми реактор би могъл да бъде изграден за четири години.

Една от съществените специфики на АР 1000 е, че реакторът работи само с гориво на "Уестингхаус", която е сред най-големите производители на ядрено гориво в света.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.11 2013 в 23:46

Нищо чудно, ако се сгодиме с "Уестингхаус" за Козлодуй за сметка на Белене и "Атомстрой" и протестите от самосебе си да спрат...

23.11 2013 в 15:57

"...където се е запознал с ядрен реактор от последно поколение – АР 1000. Министърът обяви, че има амбиция именно такова съоръжение да гарантира енергийната независимост на страната за в бъдеще..."
Много му разбира тиквата на тоя министър от ядрена енергетика, та затова така се е "амбицирал".

23.11 2013 в 14:55

Да бе, те горките руснаци ако не сме ние да им отворим очите така и ще си останат невидели-неразбрали...Те, завалийките, нито разузнаване си имат, нито нищо, само на нас разчитат.

23.11 2013 в 14:45

Няма логика ляво правителство, поставило се в пълна зависимост от Газпром и руските служби, да се репчи на ръката, която го храни ! По-скоро министърчето си е повярвало много силно с мазния ментор зад гърба си. Не би посмял да си прави сметката без него, а Станишев има желязна хватка въпреки меката китка ...

23.11 2013 в 14:19

Пропуска най-важното. Колко ще струва в сравнение с досегашните ВВЕР-ове.

23.11 2013 в 14:13

Това да не ти е навтовата печка - щрак и реакора заработва.

23.11 2013 в 14:12

Където са големите проекти/пари, там има и големи комисионни, разбирай кражби - аец, магистрали...

За чий ни е нов реактор, като в момента при един ту работещ, ту авариращ имаме към 50-60% потребление ?

23.11 2013 в 13:37

Ха ! Колко интересно !!! Отива значи нашия енергиен министър на посещение в една държава, показват му една добре функционираща система и той решава да я внедри в милата ни татковина, щото въпросната татковина имала вопиюща нужда от нея. Освен всичко друго една банка плесва с ръце и прегръща идеята за проекта и изгаря от желание да даде едни пари за един реактор, производство на една фирма, дето е един от най-големите производители на ядрено гориво в света ... Каква романтична история за любов, пари и още нещо ... В-)

Абе нямаше ли някакви подробности като търгове за обществени поръчки, оценки на риска, екооценки, както и не на последно място преценяване на необходимостта от подобна инвестиция ?!? Или който както си реши в това правителство и айде давайте мандат за преговори, че имам да вземам едни пари ... Боже, колко са прозрачни комунягите !!!

23.11 2013 в 12:02

Защо като има изключени реактори, те строят нови? За да има още една държавна поръчка откъдето да изтичат пари?