Quantcast

Стойнев: Постигнахме най-добрите условия по "Южен поток"

Елица Мартинова Последна промяна на 03 ноември 2013 в 10:45 2926 8

Драгомир Стойнев, Снимка: БГНЕС
Драгомир Стойнев, Снимка: БГНЕС

 

"Повече от това не можеше да се постигне. Изцяло българският интерес е защитен. Нито един лев на българския данъкоплатец няма да бъде използван за строежа на "Южен поток". България ще има само полза от този проект. България ще получава дивиденти и работни места."

Това заяви в интервю за БНР енергийният министър Драгомир Стойнев в коментар по подписания тази седмица договор за началото на проекта "Южен поток".

Министърът е категоричен, че България е изпълнила програма максимум по темата.

По думите на Стойнев страната ни е постигнала пробив по два важни въпроса, единият от които е определяне на конкретна схема, по която Българският енергиен холдинг ще получи заем от "Газпром".

Стойнев обясни, че на БЕХ ще бъде отпуснат заем от 620 млн. евро, като срокът за погасяването му ще бъде 22 години, а споразумението предвижда и петгодишен гратисен период.

"Никакви разходи за БЕХ, докато не постъпят дивиденти", обобщи в едно изречение министър Стойнев.

Вторият важен успех на българските преговарящи, според енергийния министър, е договаряне за достъп на трета страна до съоръженията.

"Газпром" категорично отхвърляше да се водят разговори за трета страна. Това е важно, защото по този начин се защитава европейското законодателство. Ние можехме и да не тръгнем към разговори за достъп до трета страна, но три часа дискутирахме тази част. (...) Премиерът прецени, че отсега трябва да е ясно бъдещето на газопровода", обясни министър Стойнев.

Той подчерта, че кабинетът на ГЕРБ е постигнал много по-неблагоприятни условия при преговорите си с руската страна. Според споразумението на бившите управляващи България трябваше да получава дивиденти от тръбата едва на 15-ата година от пускането й в експлоатация.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.11 2013 в 17:18

Не пропускайте, като говорите за мафия, да споменете ДПС. Някак непълно седи изречението без тях :-)

03.11 2013 в 14:38

БЕХ е 100% държавно дружество и вземайки заем, това става с гаранциите на държавата, която е олицитворение на суверена. Стойнев, ние всички сме акционери в БЕХ, като такива - искаме договора. не ми говори за търговки тайни след като ние всички сме гаранти по заемите детов земате. колкото до ГЕРБ, Боко просто избяга и остави Станишев да си оправя бакиите за белене и южен поток. и едните, и другите са все мижави жалки боклуци

03.11 2013 в 12:38

Да, да ... и един мармот ... Я вместо общи приказки, вземете да го покажете този договор, та и ние да видим за какво става дума.

03.11 2013 в 11:46

След фанфарите по "Южен поток" – въпросите, които продължават да търсят отговор
Коментар на Илиян Василев...

03.11 2013 в 11:24

Да бе, дайте да го видим тоя договор? Т.е. някакво обобщение поне. Продадохме ли земя, купихме ли газопровод, какво в крайна сметка направихме? Единственото което виждам - взели сме заем 620 млн. евра.

03.11 2013 в 11:19

Драгомир Стойнев много бързо влезе във филма на "столетницата" ! От начало си мислех, че след като е завършил във Франция, ще видим един френски социалист, способен да коригира мисленето на неговите съпартийци. Гледах го по БНТ-панорама. Непрекъснато говореше за обединение на партиите в името на България !? Пропуска нещо много важно - СПРАВЕДЛИВОСТТА ! А тя се изразява във КРАЖБАТА на КАПИТАЛА НА БЪЛГАРИЯ ОТ НАШАТА РОДНА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ! НЯМА КАК ДА ПРОСТЯ НА ХОРА, КОИТО СА МЕ ОГРАБИЛИ ! Е , ИМА ЕДИН НАЧИН - ДА ВЪРНАТ ОТКРАДНАТИТЕ ПАРИ НА ДЪРЖАВАТА, А ТЕ СА ОКОЛО ДВАДЕСЕТ МИЛИАРДА ДОЛАРА, БЕЗ СКЛЮЧЕНИТЕ СДЕЛКИ С РУСНАЦИТЕ ЗА АЕЦ И ПЕТРОЛНИ ПРОДУКТИ !!!

03.11 2013 в 11:11

А защо цената е 3 пъти по висока ?!

03.11 2013 в 11:00

Дай да видя договора Стойнев, иначе си говорим празни приказки. Този проект е приоритет само и единствено на Русия, така че и дебил може да изкопчи по-добри условия.