Стойнев: Постигнахме най-добрите условия по "Южен поток"

Елица Мартинова 03 ноември 2013 в 10:45 3659 8

Драгомир Стойнев, Снимка: БГНЕС
Драгомир Стойнев, Снимка: БГНЕС

 

"Повече от това не можеше да се постигне. Изцяло българският интерес е защитен. Нито един лев на българския данъкоплатец няма да бъде използван за строежа на "Южен поток". България ще има само полза от този проект. България ще получава дивиденти и работни места."

Това заяви в интервю за БНР енергийният министър Драгомир Стойнев в коментар по подписания тази седмица договор за началото на проекта "Южен поток".

Министърът е категоричен, че България е изпълнила програма максимум по темата.

По думите на Стойнев страната ни е постигнала пробив по два важни въпроса, единият от които е определяне на конкретна схема, по която Българският енергиен холдинг ще получи заем от "Газпром".

Стойнев обясни, че на БЕХ ще бъде отпуснат заем от 620 млн. евро, като срокът за погасяването му ще бъде 22 години, а споразумението предвижда и петгодишен гратисен период.

"Никакви разходи за БЕХ, докато не постъпят дивиденти", обобщи в едно изречение министър Стойнев.

Вторият важен успех на българските преговарящи, според енергийния министър, е договаряне за достъп на трета страна до съоръженията.

"Газпром" категорично отхвърляше да се водят разговори за трета страна. Това е важно, защото по този начин се защитава европейското законодателство. Ние можехме и да не тръгнем към разговори за достъп до трета страна, но три часа дискутирахме тази част. (...) Премиерът прецени, че отсега трябва да е ясно бъдещето на газопровода", обясни министър Стойнев.

Той подчерта, че кабинетът на ГЕРБ е постигнал много по-неблагоприятни условия при преговорите си с руската страна. Според споразумението на бившите управляващи България трябваше да получава дивиденти от тръбата едва на 15-ата година от пускането й в експлоатация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!