България губи 20 милиона лева на година заради руското ембарго

OFFNews 06 август 2015 в 19:20 2943 12

По информация от министерството на земеделието преките щети, които държавата ни търпи заради руското ембарго, се равняват на около 20 милиона лева на година.

Селскостопанските производители алармират, че голяма част от продукцията, която страни от ЕС са се опитали да внесат в Русия, но не се е реализирала там, вече идва на нашия пазар и така подбива цените на местните производители, съобщава БНТ.

Само за последната година щетите за селскостопанските производители у нас, вследствие на занижените цени, се оценяват на около 161 милиона лева. Най-много губи сектор "Мляко" - над 86 милиона, след това е сектор "Плодове и зеленчуци" - със загуби от 43 милиона, а сектор "Месо" е загубил 31 милиона лева за последната година.

"Продукцията, която идва отвън, е по-евтина, независимо от сезона. Докато преди в сезона все пак транспортни разходи и ред други неща правеха така, че нашата продукция, вътрешната, беше недостатъчна, но конкурентноспособна. Недостатъчна да задоволи националния пазар, но конкурентноспособна. Сега вече и това качество отпада, така че дирекно нашият производител е подложен много по-сериозно на влияние на косвените щети от ембаргото", коментира ситуацията председателят на Съюза на търговците на храни Александър Йоцев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews