Русия унищожава тонове годна храна от западни държави

OFFNews 06 август 2015 в 16:50 7765 16

Снимка Росселхознадзор

Русия започна да унищожава десетки тонове храни, внесени от западни държави въпреки забраната.

В Белгород ще бъдат унищожени 20 тона кашкавал, внесен от Украйна, посочиха от Росселхознадзор.

За днес е планирано още унищожаването на два камиона с домати и три камиона с праскови и нектарини.

Предстои унищожаване на незаконно внесени продукти и в Санкт Петербург, като става въпрос за 17 контейнера с контрабандни месо и месни продукти.

В Московския регион е открито свинско месо, което също ще бъде унищожено.

В Брянска област ще бъдат унищожени три камиона с праскови, а в Смоленска област 40 тона праскови и предстои унищожаването на още 33 тона.

Продуктите ще бъдат унищожени на специален полигон с помощта на специална техника. Те ще бъдат изгаряни и след това заравяни. Повечето от тях са внесени с незаконни документи през страни, за които не е наложено ембарго като Казахстан и Турция.

Руското правителство беше остро критикувано заради решението за унищожаване на контрабандните стоки, вместо те например да бъдат раздадени на бедни руснаци.

„За съжаление, наистина се увеличава количеството на стоките, които попадат в рамките на наложеното ембарго. Съответно тези товари са попаднали незаконно на територията на Русия. Затова държавата трябва да прекрати тази контрабанда и да вземе мерки по този повод. Всяка контрабанда нанася икономически щети“, коментира Дмитрий Песков, говорител на руския президент Владимир Путин. 

Забраната за внос на храни от страните, наложили санкции срещу Русия или подкрепили наложените санкции, стана факт точно преди година. Забраната ще бъде в сила до 5 август 2016 г. Ограничен е вносът от САЩ, ЕС, Австралия, Канада и Норвегия. През последните дни към тях бяха включени още Черна гора, Албания, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Украйна, след като тези държави подкрепиха санкциите срещу Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!