Ангелкова опроверга Симеонов - за нея Какао бийч е законен

OFFNews 05 юни 2018 в 08:45 8492 2

Ангелкова опроверга Симеонов - за нея Какао бийч е законен

Снимка Нова тв

Заведенията по Слънчев бряг, на които вицепремиерът Валери Симеонов вдигна мерника, са законни от гледна точка на Министерството на туризма. Това стана ясно от думите на министъра на туризма Николина Ангелкова, която пред Нова тв коментира намеренията на Симеонов да събори някои от най-емблематичните заведения като Какао бийч.  

"Вчера направихме проверка на всички плажове на Слънчев бряг, за да се уверим че се спазват изискванията на Закона за устройството на черноморското крайбрежие. Всички обекти, които са разположени специално на Слънчев бряг-юг, изцяло попадат от одобрената от мен схема. Те са там от 10 години, съвпада тяхната квадратура, но мога да ви уверя, че плажовете на Слънчев бряг са най инспектираните по Черноморието от всички институции", обясни Ангелкова, като посочи че миналата година проверките там са били над 100.

Тя допълни, че всички заведения по плажа, които и вицепремиерът Валери Симеонов провери, отговарят на изискването на закона да не надхвърлят 2 процента от площта на плажа. В закона не е уточнена конкретна квадратура и обектите напълно отговарят на одобрената схема. 

Ангелкова напомни, че миналата година също са правени проверки и районната строителна инспекция в Бургас е информирала министерството, че заведенията отговарят на изискванията за преместваеми обекти. 

"Коментирам това, което е в рамките на моите компетенции и това което имаме като доклади от останалите институции. Предстоят да се направят и проверки, но към нас няма постъпила информация на този етап", каза Ангелкова и уточни, че нейното министерство не е органът, който трябва да реши дали тези обекти трябва да бъдат премахнати или не.

Тя смята, че подобни проверки трябва да бъдат правени преди активния летен сезон, тъй като целта е да има предвидимост, а оттам и растеж на туристите. "Усилията са за постигане на устойчив ръст от 5 % всяко лято, но за да се случи, е необходимо да има предвидимост, и когато има промяна, тя да се случва преди сезона", каза тя.

Ангелкова припомни, че с промени в Закона за туризма се предвижда да има специален статут на националните курорти. "Няма как да сложим под общ знаменател цялото Черноморие. Слънчев бряг е известен като курорт за забавление и предлага различен продукт и е да се обособят специални зони, като парти зони и зони за семеен туризъм. Туристите да знаят на какво място отиват. Проверки трябва да има и браншът дори настоява за тях, защото само по такъв начин се спазва законът, но начинът на проверките е много важно как ще бъде изпълняван и да се осъществява нормална дейност", обясни министърката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5863

1

Babaliuga

05.06 2018 в 08:50

България може да се похвали пред света с едно от най - слабите правителства в историята си. Ликувайте българи!