Ананиев: Президентът няма необходимото образование, за да коментира бюджета

OFFNews 29 ноември 2020 в 09:47 8483 3

Снимка Министерски съвет, архив

Кирил Ананиев

"Бюджетите трябва да се коментират от хора, които имат необходимото образование, а не с общи приказки. Не мога да си представя, че президентът произнесе тези думи. Той не е дълбоко в нещата, той не ги познава." Това каза в „Седмицата“ по „Дарик“ министърът на финансите Кирил Ананиев. По думите му президентът няма необходимото познание да коментира бюджета за 2021 г., той разединява нацията и противопоставя едни хора на други.

Президентът Румен Радев заяви, че бюджетът е "не само нереалистичен, но вече е и неадекватен". Според него "философията на финансовата рамка е “след мен и потоп”. По думите му следващият кабинет ще бъде поставен в изключително неблагоприятна ситуация, тъй като приходите няма откъде да дойдат и социалните плащания ще трябва да бъдат спрени.

"Не съм подвеждал нито един министър-председател, нито едно правителство - каза Ананиев днес. - Това ми е 35-ият бюджет, работил съм с всички правителства досега и съм работил честно и достойно и мисля, че тези бюджети бяха характеризирани с добри показатели и цели и спазване на фискалната дисциплина на държавата.“

Ананиев допълни, че България е с "най-ниския дефицит". Предвижда се тази година той да е 4.4%, а през 2023 г. - 28,2% от БВП, докато дефицитът на други европейските страни беше 70% от БВП, посочи още Ананиев. За следващата година предвиждаме 2,5 процента ръст на БВП, допълни министърът.

По думите му бюджетът ни за 2021 г. е направен така, че да се изпълнява от всяко едно правителство, което ще дойде, независимо от разпределението на политическите сили.

Още през следващата седмица ще направим мярката, която ще компенсира процент от оборота на фирмите, спрели работа заради новите въведени ограничения, обяви финансовият министър.

Негативен коментар за бюджета за 2021 г. обаче направи не само президентът. Такъв чухме и от финансиста и министър-председател на България в периода 1997 – 2001 година Иван Костов. Кирил Ананиев е зам.-министър на финансите и в неговия кабинет.

"Законопроектът за бюджета за 2021 г. разрушава 23-годишен политически консенсус за финансовата стабилност на страната. Нека да ме чуят добре тези, които го правят. Фактите сочат, че тя беше постигната от управлението на Обединените демократични сили от 1997-а година. Сегашният финансов министър Кирил Ананиев беше зам. финансов министър по това време и отлично знае какви лишения и трудности сме преодолели, за да изведем страната от финансовата катастрофа на управлението на Жан Виденов. Не знам защо сега се е съгласил да дестабилизира в такава степен бюджета на страната", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2900

3

Руми Лазарова

05.12 2020 в 11:16

Виж кой говори (кой ти го казва)? Ананиев, който беше не смешен, а ЖАЛЪК и неадекватен като министър на здравеопазването в толкова критичен момент. Но да се обади сега значи, че или изпълнява плътно повелята на Сайбията си, или е нефелен като мислене.

И въпреки лекцията, която изнасяше на борисов на пънчетата в гората, водещият в бюджета е премиерът, не ананиев. Ако имаше капка съвест и доблест, може да бъде по-честен спрямо безобразията, които прави борисов с пилеене на наши пари, за да си купува гласове за бъзещите избори.

Отвсякъде си личи, че мутроправителството не може да измисли НИЩО свястно в полза на държавата.
Оставка!

6589

2

stanimir_13

29.11 2020 в 12:23

То и Ананиев нямаше необходимото образование, ама беше здравен министър. Нъл тъй?

3162

1

Grigor Arssov

29.11 2020 в 11:37


." Думите му(на Борисов) предизвиква въпрос означава ли това, че "банките на България са толкова сигурни, че хората вече няма нужда да държат пачки пари, пищови и кюлчета злато на нощните си шкафчета, както може да се види на снимките".