Александър Николов: Няма да допуснем фалити на топлофикации

Ружа Райчева 04 януари 2022 в 17:10 2427 0

Снимка Стопкадър Фейсбук

Фалити на топлоразпределителни дружества няма да бъдат допуснати. При нужда министерството ще адаптира мерките за компенсация, обяви днес министърът на енергетиката Александър Николов.

От 1 януари синьото гориво поскъпна с рекордните 30%, а това може да повиши сметките на потребителите с по 200-300 лв.

Николов призова да няма спекулации относно евентуални фалити и спиране на топлоподаването в отоплителния сезон. Той е категоричен, че рисковете за дружествата, свързани с топлоснабдяването, ще бъдат избегнати.

„Проведе се работна среща с председателя на КЕВР Иван Иванов и всички представители на "Българския енергиен холдинг". КЕВР изцяло спазват регулаторните и нормативни изисквания и почти изцяло изпълняват заявленията за цени на природния газ от страна на "Булгаргаз". Управлението на съответните количества и микса към тях е функция на "Булгаргаз". Министерството ще извърши пълен оглед на политиките на „Булгаргаз” - поради високите цени. Установените резултати ще бъдат съобщени”, каза той.

По думите му цената на природния газ в България зависи от динамиката на цените на петрола, динамиката в цените на европейските газови пазари и ограничените количества, които могат да се теглят от хранилището в Чирен.

Енергийният министър отбеляза, че понижението, което се наблюдава в последните две седмици на европейските газови пазари и при запазване на текущите тенденции от топло време, вероятно ще се отрази и на цената на природния газ у нас през февруари.

Заради по-голямото повишение на цената на природния газ, Министерството на енергетиката и Министерството на финансите ще адаптират при нужда подготвените мерки за компенсации на дружествата, които оперират на регулирания пазар.

Продължават усилията на най-високо административно ниво от страна на министър-председателя Кирил Петков и всички други дипломатически канали за оптимизиране на доставките на природен газ от Азербайджан, каза още Николов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!