С 200-300 лева могат да се повишат сметките за отопление на газ

OFFNews Последна промяна на 03 януари 2022 в 19:40 4967 0

Шоково поскъпване на отоплението и топлата вода очаква потребителите в газифицираните жилища, след като от 1 януари синьото гориво поскъпна с рекордните 30%. Това ще повиши сметките с поне 200-300 лв., пресмятат фирми посредници, цитирани от Нова тв.  Засега замразени остават фактурите на домакинствата на парно и ток, но експерти предупреждават, че след падането на мораториума поскъпването може да бъде наваксано. Допълнително новите сметки за отопление ще тръгнат нагоре и заради очакваното застудяване през януари. Така, колко точно ще се увеличи сметката в края на този месец, ще зависи и от температурите навън, както и от големината на апартаментите.

„Това увеличение, което се получи с решението на КЕВР е изключително опасно и предупреждава за възможности, не толкова за липса на енергоресурси за отопление и осветление. Много от битовите абонати ще са изправени пред фалит заради високата цена на природния газ, а още повече малките потребители на електрическа енергия са изправени също пред опасност от фалит. Това се отнася за производители на хляб и сладкарски изделия, както и други малки фирми, които използват едновременно газ и електрическа енергия от свободния пазар“, каза пред БГНЕС енергийният експерт Еленко Божков.

На практика с поскъпването на природния газ, той ще се превърне в най-скъпата възможност за отопление тази зима.

„Един малък двустаен панелен апартамент на природен газ се отоплява за около 350 лева месечно, докато на парно цената е 250 лева. Отоплението с природен газ е по-скъпо от отоплението с конвенционални електрически уреди“ - заяви Божков.

И допълни, че целият пазар е бил концентриран на независимата енергийна борса, което е довело до това, че не могат да се снабдяват дружествата с енергия от дългосрочни договори. Не е завършена в срок газовата връзка с Гърция, не са използвани възможностите, които ни дават едни директни преговори с Азербайджан, за да се договори друг начин за използване на целите количества азерски газ, както и не се е дала възможност на атомната централа да увеличи своето производство за битовите потребители.

Все пак Божков е оптимист, че шоковия скок на цените ще отмине до месец, като знак за това в започналото вече понижение на цените на природния газ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови