8 търговски камари настояват за ефективна съдебна реформа

Мая Младенова 29 юни 2017 в 11:17 4086 2

Снимка БТА

Осем търговски камари, чиито членове произвеждат около 70 на сто от брутния вътрешен продукт на страната, изпратиха декларация до българските институции с настояване за провеждане на ефективна съдебна реформа по препоръките на Европейската комисия.

Писмото е подписано от Американската търговска камара, Британско-българската бизнес асоциация, Канадско-българската бизнес мрежа и др. В тях членуват не само чужди, но и много български компании.

Макроикономическите показатели на страната са добри - плоският данък, конкурентните възнаграждения, но преди тях инвеститорите проучват политическия климат и правосъдната система. Именно те отблъскват чуждите компании, посочиха представители на търговските камари на пресконференция.

Вицепрезидентът на Американската търговска камара в България Венислав Йотов посочи пресен пример - в последната половин години провели 4 срещи с голяма американска компания за медицински изделия, която проучвала къде да разшири бизнеса си. В крайна сметка избрали Литва пред България.

По думите на Алекс Нестор, вицепрезидент за България и Европа на Канадско-българска бизнес мрежа, чуждите инвестиции от години стоят на едно ниво и не се повишават и причина за това са нивата на корупция и липсата на върховенство на закона. "Убедени сме, че ако се направи реформа в съдебната система, доверието на инвеститорите в България ще се върне", заяви той. Изключението с IT сектора той обясни с това, че там не се минава през специален разрешителен режим. Подписват се договори с компания от Силициевата долина и не се занимават с институции и разрешителни режими, поясни Нестор.

Трудностите, които чуждите компании срещат у нас, важат със същата сила и за българския бизнес, добавиха участниците в брифинга. Те изразиха готовност да съдействат на институциите за довеждане на съдебната реформа докрай, защото тя е ключова за съживяването на българската икономика и благоденствието на страната.

В писмото си до президента, премиера, председателя на парламента ресорния вицепремиер, правосъдния министър, представителството на ЕК у нас, правната комисия към НС и др. те настояват за гарантиране на независимостта на съдебната власт и прозрачност и отчетност на работата на прокуратурата. Прокуратурата не трябва да има роля за кариерното развитие на съдиите и организацията на съдилищата, съдилищата трябва да се отърсят от влиянието на бизнеса и политиците, както и от зависимостта си от членовете на Висшия съдебен съвет, избрани от прокурорската квота, смята подписалите писмото. Те посочват, че подкрепят независимостта на прокуратурата, но при прозрачна работа и отчетност. НКИ и НПК трябва да бъдат осъвременени. Особено важно е това за разследването на измами, корупция и случаи на саморазправа с бизнеси. Трябва и да се осъвремени съдебният процес и да се модернизира образованието по право, допълват от от търговските организации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14355

2

neverland

30.06 2017 в 08:52

Малко лицемерно от тяхна страна, да призовават за върховенство на закона. Приказката, че най добре се лови риба в мътна вода е вярна и те много добре го знаят.

Не че не са прави "по принцип" и че ние не си го знаем, но липсата на върховенство на закона е благодатна почва за развиване на бизнес на големите корпорации. С няколко подкупа или здравословните 20-30 % комисионна могат да се докопат до сделки за десетки и стотици милиони, да си създадат монопол или картел...така че да не реват много много, защото някое време като им се сбъднат желания, те вече няма да имат място на наша територия и ще се насочат към други страни, където все още е диващина и минава номерът.

42249

1

Denis Rizanov

29.06 2017 в 13:11

Американската търговска камара, Британско-българската бизнес асоциация, Канадско-българската бизнес мрежа и др.

Кои са останалите до "8 търговски камари"? Какво значи това " и др."
Да не би да броите клуба на педераста, прекръстен наскоро на САБ (атлантически съвет на България) за търговска камара?!
 
X

Подкастът на OFFNews