5.7% ръст на търговията с Румъния, стокообменът ни е 3.8 млрд.

OFFNews Последна промяна на 28 септември 2017 в 13:59 1964 0

Търговията между България и Румъния се е увеличила с 5.7%, а стокообменът възлиза на 3,8 млрд. евро, каза зам.-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на българо-румънските консултации за икономическо сътрудничество.

Делегацията от Румъния се ръководи от държавния секретар в Министерството на бизнес средата, търговията и предприемачеството Стерика Фундуля. Двамата заместник-министри имаха и среща непосредствено след общото заседание.

„Салдото в двустранната търговия е положително за България и е в размер на 256 млн. евро за 2016. Вярвам, че положителните тенденции ще се запазят и се надявам, че и работата на смесената работна група ще допринесе в тази посока“, подчерта зам.-министър Манолев.

По думите му един от начините за повишаване на стокообмена е чрез разнообразяване на търговските потоци между двете страни и включване на нови продукти в листите на търгуваните стоки. Между България и Румъния се обменят предимно метали и метални изделия, нефтени продукти, захар, зърнени култури, медикаменти, изделия на хранително-вкусовата промишленост, както и транспортни средства, вкл. трактори и автомобили.

Като отрасли с перспектива за растеж в двустранната търговия бяха посочени машиностроене, електроника и електротехника, строителство, хранително-вкусова промишленост, текстилна и трикотажна промишленост, IT аутсорсинг и др.

„Двустранните търговско-икономически връзки могат да се разширят също така и чрез повече специализирани събития, а несъмнено предстоящото поредно съвместно заседание на нашите две правителства е още един силен знак за компаниите от България и Румъния“, каза още зам.-министър Манолев.

От своя страна държавният секретар Фундуля отбеляза, че сътрудничеството между двете страни има все по-голямо значение за цялостното развитие на Европа. Той акцентира на румънските мерки за подобряване на бизнес средата и на постиганите резултати.

В своето изказване той обърна внимание и на резултатите, които се отчитат в двустранната търговия между България и Румъния и представи данни, според които към момента над 2000 компании с български капитал оперират в северната ни съседка. Приблизително същата е и цифрата на румънските компании в България, стана ясно по време на срещата.