34 българи държат милиони в швейцарски банки

OFFNews 31 януари 2014 в 16:06 6603 5

Евробанкноти

Националната агенция за приходите разполага със списък от 34 физически лица с приходи от лихви по сметки в швейцарски банки за 2,3 млн. швейцарски франка. Това обяви днес на парламентарния контрол министърът на финансите Петър Чобанов.

В началото на 2010 г. в чуждестранните и българските медии бе разпространена информацията, че финансовото министерство на Германия е купило магнитни носители с информация за хора, притежаващи сметки в швейцарски банки, припомни Чобанов. Във връзка с това същата година служители на българската НАП са били в Германия и са поискала да й бъдат предоставени такива данни, ако те бъдат разкрити.

Досега НАП не е получила информация за българи със сметки в Швейцария, но въпреки това държавата получава данни за сметки на български физически лица там. Причината е, че ако те не желаят самоличността им да бъде разкривана, швейцарската държава облага доходите им по лихвите с данък, уточни Чобанов. Въпросните 34 са се съгласили самоличността им да се разкрива.

На въпросните вложители са възложени проверки, за да се установи дали получените от тях облагаеми доходи са декларирани, каза още министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови