172 сайта за залагания са били блокирани

OFFNews 24 декември 2013 в 10:50 3401 1

172 сайта за залагания са били блокирани.
172 сайта за залагания са били блокирани.

172 са блокираните сайтове за залагания през последните шест месеца, показва справка на Държавната комисия по хазарта.

От началото на следващата година те ще имат възможност да получат лиценз при облекчени условия и се очаква да заработят отново, след като в последните дни работя преди празниците депутатите приеха промени в Закона за хазарта.

Корекциите в Закона за хазарта предвиждат нова, двукомпонентна държавна такса за фирмите, занимаващи се с онлайн хазартна дейност. При регистрацията си те ще плащат еднократно 100 000 лв.

В допълнение ще трябва да превеждат и месечна такса, която представлява 20 % от разликата между получените залози и изплатените печалби на потребителите.

Новият регламент заличава спорния момент от текстовете в настоящия Закон за хазарта, който бе променен последно на 1 юли 2012 г. Миналогодишните изменения на практика блокираха дейността на бетинг сайтовете, защото ги задължиха с данък в размер на 15 % от оборота, а не от печалбите им. Тъй като цялата им печалба е значително по-малка от 15% от оборота, данъците бяха непосилни за бетинг сайтовете и те се отказаха да легализират дейността си.

Първоначално двукомпонентната такса трябваше да важи и за онлайн, и за офлайн операторите. Това щеше да намали сериозно таксите за наземните оператори, където участниците в игрите печелят доста по-рядко, в сравнение със залагащите в бетинг сайтовете.

Георги Кадиев от БСП обаче предложи промени в проектозакона на Йордан Цонев от ДПС и с помощта на неколцина свои съпратийци и на ГЕРБ успя да прокара текст, според който двукомпонентната такса да важи само за бетинг сайтовете, а при офлайн хазартните игри (каквито са казината, например) се запазва старият режим за таксуване - 15 % от оборота.

Аргументът на Кадиев беше, че двукомпонентната такса ще даде сериозно предимство на наземните оператори, което ще понижи приходите от офлайн хазарта, без да е сигурно дали създадената дупка в бюджета ще се попълни от таксите, идващи от сайтовете за залагания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови