Тодор Марев пред Nostrabet: Илиан Илиев успява да намира точните играчи за Черно море

OFFNews 18 октомври 2023 в 15:19 980 0

Снимка

Тодор Марев е сред големите легенди на Черно море и рекордьор по изиграни мачове за клуба. Безкомпромисният бивш централен защитник е носил екипа на „моряците“ в 530 срещи в първия и втория ешелон, 422 от които са в елита, и това постижение едва ли някога ще бъде надминато. Марев има и 16 двубоя за националния отбор на България.

Сега той предава опита и уменията си на таланти на „моряците“ в школата и е щастлив с успехите на представителния тим, който два кръга преди края на първото завъртане в първенството единствен е без загуба в групата на майсторите и заема второ място. Фактите показват, че това е най-силният старт на варненци, които едва ли ще искат да спре дотук.

В специално интервю за Nostrabet.com Тодор Марев разкрива рецептата за успехите на родния си отбор и своите очаквания за предстоящата му визита на Левски.

Г-н Марев, какво изпитвате, когато гледате как се представя Черно море?

Изпитвам гордост, че съм черноморец и изключителна радост, че моят роден клуб печели и най-вече, че много често побеждава с модерен футбол. Това е огромна радост, за играчи, за треньори и за всички в клуба. Вижда се, че трудът, който Илиан Илиев и неговите момчета полагат, дава отплата и работите се развиват добре. Футболистите играят чудесно, привържениците са щастливи. Ние, черноморците, отиваме на „Тича“ с очакване за хубава игра, това се получава и се прибираме с усмивка у дома. Ако трябва да съм честен, чувството, което изпитвам, е неописуемо и се надявам занапред да имаме и повече играчи в националния отбор.

Кои са причините Черно море да успява?

Те са поне няколко. Това са можещите изпълнители, сплавта от опитни и юноши, които играят за клуба си, и изключително добрият треньор в лицето на Илиан Илиев. Той успява там, където има празнина на някои постове, да я попълни, след като намира точните играчи отвън. Хубаво е, че цялото ръководство стои зад него и има пълен картбланш. Над Илиан например не виси гилотината, ако загуби един мач. Той се ползва с доверието на ръководството, на играчите и на публиката. Нещо, което например липсва в държавния ни тим.

Вашите очаквания от неделното гостуване на Черно море на Левски?

Очаквам сблъсък на две треньорски философии, сблъсък на качествени играчи и добър мач. Ако можем да вземем точка или три, ще бъда доволен, предвид това, че срещаме най-проспериращия отбор в момента.

Коя треньорска философия ще надделее?

Аз зная как работи Николай Костов и какви нововъведения използва. Знам и какъв подход има той. Двамата с Илиан имат сходни виждания, но и много се различават. Все пак единият разполага с един тип футболисти, а другият с други, така че е много сложно преди такъв мач да се дават прогнози.

Да задам тогава въпроса по друг начин. Костов ли ще надхитри Илиан или той него?

До надхитряне или надлъгване не вярвам да се стигне, нито пък има с какво да се изненадат, тъй като се познават доста добре, а и минаха много мачове. Всичко ще бъде решено от футболистите и всичко зависи основно от тях. Който покаже, че иска и желае повече победата, той ще победи.

Ако трябва да сравните двата съперника спортно-технически, какво бихте казали?

На някои постове Черно море разполага с по-добри играчи, а на някои Левски има по-добри такива. Никога не може да се постави знак на равенство между тези два клуба. Никой не знае също какво ще се случи на терена, кой ще вземе по-верните решения, кой ще изпълни плана и треньорските указания и кой като цяло ще е по-ефективен в атака.

Как трябва да играе Черно море, за да опита да стигне до позитивен резултат?

Ние имаме изграден стил на игра и навсякъде играем със самочувствие и увереност в силите. Надявам се да спазим традицията да играем добре срещу Левски и да покажем високото си ниво. Важно е да се отбележи, че играчите на Илиан Илиев не делят мачовете на домакински или гостувания. За тях има противник, който трябва да бъде победен и нагласата на всички наши футболисти е такава.

Ще се справи ли съдията?

Вярвам, че той ще остане незабележим и ще остави играчите на двата противника да решат всичко с футболни достойнства. Така трябва да бъде на всеки терен.

Колко точки ще спечели още Черно море до Нова година?

Дано са колкото може повече, за да имаме солиден актив за втория полусезон, когато предстои развръзката.

Къде е мястото на „моряците“ в първата шестица?

Силно се надявам да се класираме колкото се може по-високо. Със съдържателния футбол, който показваме, мястото ни е сред челниците, но не искам да предизвиквам съдбата, тъй като по-трудното в шампионата тепърва предстои.

Какво е необходимо да направи Черно море, за да е продуктивен и напролет?

Единственото, което ме тревожи, са наказанията и пейката, на която са преди всичко млади състезатели. А отбор, който е тръгнал да гони високи цели, трябва да има и дълбок тил, за да може тези, които са наказани, да бъдат заменяни от други равностойни играчи и дори по-добри от тях. Сигурен съм, че Илиан Илиев ще намери допълнително някои нови попълнения, с които да повиши вътрешната конкуренция и да има по-широк избор за състава. Аз се радвам, че Илиан подбира играчите не само по футболни качества, но и по човешки. Това помага в съблекалнята да цари позитивизъм, всички да бъдат приятели и да си помагат.

Може ли Виктор Попов, който израсна под Ваше ръководство в школата, да Ви надмине във футбола?

Той вече е започнал да го прави и за мен е привилегия, че съм му бил треньор. Когато го виждах, как се развива като дете и юноша, и предвид безспорните му качества, още тогава знаех, че ще стигне далеч. Виктор ще направи кариера и ще остане в историята на Черно море и нашия футбол. Пожелавам му само да е здрав и да няма контузии.

Г-н Марев, защо националният тим на България страдаше и записа катастрофални резултати и при последния му селекционер?

Проблемът е, че играчите като отидат там, не чувстват, че зад гърба им стои цялата държава и целият българския народ. Ако е така, работите се нареждат и аз съм го изпитал на гърба си. Независимо обаче, че има негативни резултати, това е нивото ни и ние не трябва да се отказваме от тези играчи.

Каква промяна е наложителна при трикольорите?

Тя минава и чрез покани към някои нови изпълнители, но трябва да има промяна и като цяло в родния футбол. Тази промяна да започне от стадионите, от терените, от организацията на най-ниско до най-високо ниво. После да се зададе една програма, както го направиха други държави, да се вземат мерки, да се набележат точки и да се действа. Но за преследване на по-високи цели може да се мисли, когато първо си направим организацията във футбола.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!