Стоичков, Сираков и Михайлов отказали подкуп от Румъния през 1991 година

OFFNews Последна промяна на 04 октомври 2019 в 12:26 6095 0

Румънският футболен деятел Корнел Дину разкри, че през 1991 година националният отбор на България отказал да вземе подкуп от северните ни съседи, за да загуби евроквалификация в София.

Преди мача "лъвовете" нямат шансове за класиране на шампионата на Стария континент, докато гостите се нуждаят от всякаква победа, освен 1:0.

В книгата си "Мистериите на господина" Дину разкрива, че твърдо против идеята са били Христо Стоичков, Наско Сираков и Борислав Михайлов.

"Президентът на Румънската федерация Мирча Санду поиска помощта на един човек – Дан Албан за операция "София".

Той отиде в България в началото на ноември заедно с Джовани Бекали, който познаваше много добре тъмните среди на юг от Дунава. Те осъществиха контакт с българите.

Беше ми казано, че са събрани около 250 хил. долара от различни президенти от румънски клубове, за да се финансира "сделката". Аз си спомням, че може би сумата беше към 500 хил. долара, но няма значение.

Парите бяха събрани в едно дипломатическо куфарче и с него Дан и Джовани се отправиха към София да предложат подкупа. Но явно е, че нищо не е станало с оглед на резултата", пише Дину.

В крайна сметка срещата завършва 1:1, като при 0:1 за гостите Боби Михайлов спасява дузпа на Георге Хаджи, а по-късно Наско Сираков изравнява резултата. В подреждането Шотландия финишира на 1-во място с 11 точки, Швейцария и Румъния завършват с по 10 пункта, а ние с 9 т.

Единствено Сан Марино остава с нулев актив. По правилник единствено победителят в групата отива на Евро 92 и това са британците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови