Вратарите на ЦСКА умират млади

Прокобата тръгва от легендата Жоро Найденов

Ивайло Йолчев 16 юни 2017 в 13:47 17550 0

"Някаква прокоба тегне над нас! Колко вратари от ЦСКА си отидоха млади", скърбеше снощи в телефонен разговор с мен един от бившите футболисти на "червените", макар и пазил в сравнително малко мачове. Чухме се заради Румен Ненов (на горната снимка вляво), който беше покосен от инфаркт 72 часа преди сватбата на сина му Юлиан. Наистина, за последните десетилетия млади си отиват доста обичани вратари на "армейците".

Мистерията с Георги Найденов

Едва на 38 години умира най-великият вратар в историята на ЦСКА Георги Найденов. Жоро е и първият победител в класацията "Футболист на годината у нас". Има 8 титли с митичния тим на ЦДНА.

През 1970 година, вече треньор, той е на турне в Сирия с Марица Пловдив. Умира внезапно. Официалната версия е повторен инфаркт. 

Съпругата му Маргарита е убедена, че вътрешният министър Солаков, с който Георги Найденов е в конфликт, и Държавна сигурност стоят зад смъртта. Великият вратар е в Спартак, когато настъпва обединението с Левски. Твърдо се опълчва, но няма шанс срещу силните на деня.

Фаталният скок на Йордан Филипов

Йордан Филипов е много обичан в ЦСКА, носител на общо 8 титли - първата през 1966 г., а последната през 1980-а. Колегите му се кълнат, че такъв мъжкар рядко се ражда. И никога не би предал каузата, както го правят през годините куп ветерани.

Бат Дана, както го наричат всички, е на пикник през лятото на 1996-а година в Пирин. Забелязва млади момчета, които се хвърлят със страх в близкия вир. "Ще ви покажа как става", казва бившият вратар. И скача! Не знае, че долу има опасни камъни, удря си главата в един от тях. Гълта езика си и умира. 

Филипов, малцина знаят, е дядо на национала Андрей Гълъбинов.  Той е най-възрастният футболист, взел участие в среща от "А" група. На 26 ноември 1988 г. на възраст от 42 години, 5 месеца и 8 дни пази за Черно море срещу Локомотив Пловдив.

Отива си от този свят едва на 49 години. Последно работи в школата на любимия тим. 

Инфаркт покосява в съня Румен Апостолов

Годината е 2002-а. Румен Апостолов почива внезапно в съня си след масивна атака на сърцето. Събота е, Румен гледа спокойно мача между любимия ЦСКА и Спартак (Варна), след което ляга. Само две седмици по-късно Апостолов трябва да навърши 39 години. Но си отива млад.

Румбата е част от великия отбор на ЦСКА в края на 80-те години. Там е предимно резерва, но и записва доста мачове редом до Ицо Стоичков, Любо Пенев, Емо Костадинов, Трифон Иванов и останалите гениални момчета.

Красимир Досев умира в Чикаго

Малцина сигурно си спомнят за друг вратар от 80-те години - Красимир Досев. Скромният играч с мустачките (на снимката под Димитър Пенев) е резерва на Джони Велинов, влиза в напечените моменти.

После остава да помага и при разформироването на ЦСКА до "Средец". Така става част и от новия червен Дрийм тим на Христо Стоичков. 

Почти нищо не се знае за живота му след футбола. Емигрира в Америка. Създава в Чикаго фирма за камиони. Умира през 2007 година, когато е на 50. Причината отново е инфаркт. 

Рак убива героя от мачовете с Шахтьор

Преди 3 години рак убива Ненад Лукич. Сърбинът пази като лъв за ЦСКА в знаменитите мачове с Шахтьор Донецк, спасява по 3 чисти положения и в двете срещи. Избран е за вратар номер 1 на България през сезон 2001-2002. 

Ненад Лукич ще остане в историята на сръбския футбол като вратарят с най-дългата серия без допуснат гол – 903 минути. Той е роден на 14 декември 1968 година в Лесковац. Дълги години носи екипа на Обилич.

Освен като играч, той се е изявява и като треньор. Връхна точка в кариерата му бе като наставник на вратарите на младежкия тим на Сърбия от 2007 до 2009 година.

Ненад, вечно усмихнат, си отива едва на 46 години. Ракът на стомаха няма обяснения. Лукич мрази цигари и алкохол, храни се по часовник, спортува. Съдба!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!