Търси се Спасител

Няколко отбора от Бундеслигата спешно се нуждаят от голмайстор. А такъв няма

Петър Хераков, Евроспорт 25 септември 2017 в 10:38 1765 0

Истинските голаджии като Марио Гомес изведнъж изчезнаха

Бундеслигата се гордее (и с право), че е най-резултатното от петте големи първенства в Европа. А също и най-посетеното – всеки кръг на мач ходят по над 45 000 зрители. И докато последното трудно ще се промени през този сезон – стадионите и на Щутгарт, и на Хановер събират по над 50 000 зрители, то головете започват да намалят неприятно бързо.

През сезона 2013/2014 те бяха средно по 3,16 на мач, а в последните 10 години няма друг шампионат от големите пет, който да е минал границата от три гола средно на двубой. През миналия сезон цифрата беше 2,86 и това не е никак малко, но в Испания беше 2,94, а в Италия – 2,95 – за първи път в последното десетилетие Бундеслигата не бе на първо място.

Този сезон не започна особено обещаващо – първото нулево равенство бе още в първия кръг, като в него само в един мач се разписаха и двата отбора. В последния кръг имаше цели три нулеви равенства и само седемте гола в Дортмунд помогнаха да бъде мината границата от два гола средно на мач. Седем отбора от всички 18 нямат средно по един вкаран гол до момента, а още три имат точно шест. И знаците са, че тенденцията трудно ще се промени. 

Само шоуто в Дортмунд спомогна резултатността да не падне до критични нива 

Последният Кьолн стигна до първата си точка в шестия кръг след 0:0 с Хановер. Тимът има само един вкаран гол до момента – от защитника Сьоренсен. Явно и треньорът Петер Щьогер, и спортният директор Йорг Шмадке не са очаквали раздялата с Антони Модест да се отрази толкова негативно, но е факт. С него в състава "козлите" щяха вече да са взели два-три мача на магия и да са доста по-напред в класирането – така, както ставаше през миналия сезон. В

Взетият за негов заместник Джон Кордоба е различен като стил – много по-работлив и подвижен, но му липсва магията на Модест (снимката долу). Колумбиецът има над 20 удара по посока на вратата, но все още без гол.

Положението във Вердер (три гола до момента) не е по-розово. Голмайсторът Макс Крузе (15 попадения и седем асистенции през миналия сезон) ще е извън игра още дълго време заради счупена ключица, така че Александер Нури ще трябва да разчита головете да се разпределят по някакъв начин между останалите футболисти. През миналия сезон се получаваше – Бартелс, Дилейни, Юнузович и компания помогнаха с по няколко гола, но този все още не. И зелените са все още без победа.

През лятото Фрайбург продаде само двама футболисти, но ключови – Максимилиан Филип отиде в Борусия Дортмунд и вече има четири попадения за тима, докато Винченцо Грифо не играе за Гладбах заради контузия. Без тях обаче южняците не могат да вкарват – два гола до момента, дело на Нидерлехнер и Петерсен. Три от четирите точки са спечелени след нулеви равенства, но за разлика от другите отбори в дъното, във Фрайбург поне защитата е стабилна, така че би трябвало скоро южняците да вземат и първата си победа.

Хамбургер има четири вкарани гола (всичките в първите два кръга), като три от тях са след статични положения. След това северняците записаха четири поредни загуби с 10 допуснати попадения. И без Николай Мюлер, който няма да се върне скоро в игра, и Аарън Хънт, HSV изглежда просто неспособен да стигне до гол. В три от последните четири кръга отборът дори не създаде чисто положение, а Боби Ууд колкото и да са старае, сам няма да успее да издърпа тима на Маркус Гисдол от блатото.

Волфсбург вкара три гола в два кръга, при това този измъкна 2:2 в Мюнхен, но допреди идването на новия треньор положението на "вълцит"е беше отчайващо. Още повече Марио Гомес, който сам ги спаси през миналия сезон, е контузен. Мартин Шмид обаче внесе нова енергия, а и наличието на Нтеп, Ориги, Дидави и Мали би трябвало да означава, че по-добрите времена са съвсем близо. А и първата точка в Мюнхен от 2001-а година насам (и едва втора въобще във визита на Байерн) дава надежда.

При Щутгарт е по-мътно. Голмайсторът на Втора Бундеслига в последните два сезона – Симон Тероде, все още не се е разписал в елита. Предишният му престой в Първа Бундеслига също не бе особено успешен, а и историята не му дава особено голям шанс да промени това. Доминик Кумбела бе последният преди него, който игра в елита – с Брауншвайг, и нямаше особен успех. Всъщност, откакто Миливое Новакович взе короната с 20 гола през сезон 2007/08 с Кьолн и вкара след това 16 в Бундеслигата, нещата за голмайстора на втория ешелон не се развиват добре.

При Айнтрахт проблемите с вкарването на голове под ръководството на Нико Ковач (на снимката) са пословични и отсъствието на Алекс Майер хич не помага на "орлите". Но пък ефикасността им е впечатляваща – седемте точки бяха спечелени с първите три вкарани гола. Освен това организацията и стилът на игра гарантират, че макар и ниско резултатен, отборът от Франкфурт ще седи далеч от опасната зона.

Място в историята:

Пабло де Бласис. Аржентинецът вкара гол номер 500 за Майнц в Бундеслигата при победата с 1:0 над Херта. Мачът бе първият този сезон без нито един точен удар във вратите през първото полувреме.

Важните неща от кръга:

Борусия Дортмунд най-накрая допусна гол, а можеше и да са много повече, но Роман Бюрки спаси четири чисти положение на Борусия Мьонхенгладбах. Дортмунд вкара по-голямата част от своите положения и продължава да е на върха. Обамеянг записа хеттрик, а Максимилиан Филип добави още два гола. Юлиан Вайгл пък се разписа за първи път в кариерата си в 62-я си двубой в елита. 

Лукас Аларио дебютира с гол и асистенция за Леверкузен при 3:0 над Хамбургер. Аржентинецът получи разрешение да играе от ФИФА ден по-рано и изглежда ще се окаже търсеният партньор на Кевин Фоланд. Леверкузен пък записа шеста поредна домакинска победа над HSV.

Юлиан Нагелсман спечели Битката на съучениците (и най-млади треньори в елита) срещу Доменико Тедеско. Двамата завършиха първи и втори по успех през 2013-а треньорската академия на ГФС. Преди четири години Тедеско изпревари Нагелсман, но сега Хофенхайм победи Шалке с 2:0. Младокът Денис Гайгер реализира първия гол в професионалната си кариера.

Тимо Вернер вкара за пети път през сезона. Така той стана най-резултатният футболист под 21 години в големите първенства на Европа.

Хановер постави нов клубен рекорд, като записа шести пореден мач без загуба.

Мартин Шмидт вече трето поредно гостуване в Мюнхен няма поражение. Юрген Клоп имаше същото постижение между 2011-а и 2014-а.



Втора Бундеслига:

Феновете в Нюрнберг имат поводи за празнуване

Нюрнберг спечели гостуване във Фюрт за първи път след 7293 дни пауза - 38 години чакане за успех в дербито навън. Тимът се изкачи на второ място в класирането, на три точки зад Фортуна Дюселдорф. Дуисбург падна от третия Холщайн Кийл с 1:3 и отборът на Илия Груев вече е 14-и. Дармщадт остана четвърти, след като вкара два гола в последните три минути, за да измъкне 3:3 от Динамо Дрезден.

Цитатите:

„Просто не можем да вкараме топката в мрежата. Трябва да спечелим следващата седмица“ – Флориан Кайнц от Вердер след 0:0 с Фрайбург.

„Изтощен съм. И това е добре, защото ми писна от месеците рехабилитация“ – Юлиан Вайгл след гола си във вратата на Гладбах.

„Не изпълнихме нищо от плана, който имахме. Искахме да бъдем солидни в защита, не бяхме. Искахме да задържаме топката – не го правехме. Губихме я твърде бързо и твърде лесно. Искахме да използваме контраатаките – използвахме както трябва само една. Затова загубихме“ – Матиас Гинтер от Глдбах анализира честно причините за поражението в Дортмунд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови