Станислав Генчев пред Nostrabet: Няма да излезем със страх срещу Левски

OFFNews 10 март 2024 в 14:34 811 0

Станислав Генчев

Снимка Nostrabet

Станислав Генчев

Наставникът на Крумовград, Станислав Генчев, даде ексклузивно интервю за сайта Nostrabet.com. Специалистът сподели кои са причините, според него, за силното представяне на клуба, който се превърна в реален претендент за седмото място в крайното класиране.

Генчев добави и коментар за очакванията си преди дуела с Левски през уикенда. Младият наставник каза, че иска отборът му да излезе без страх на „Герена“, както и че харесва такива сблъсъци, защото именно в тях може да разбере докъде е стигнал неговия състав, спрямо най-добрите в дивизията.

Здравейте, господин Генчев! Стартът на полусезона за Вас и Крумовград беше брилянтен след 3 поредни успеха. Имахте ли очакване за подобно начало?

Разбира се, надявах се да постигнем 3 победи, защото още в края на миналия сезон имаше индикации, че може да се представим силно. Направихме и добра подготовка, по време на която играхме срещу силни тимове, така че се надявахме да можем да покажем най-доброто от себе си и на старта на полусезона. Всеки един от мачовете можеше да отиде в друга посока, тъй като противниците имаха своите шансове, но въпреки това момчетата показаха характер и успяхме да се преборим за трите пункта.

Каква е рецептата зад много силните представяния на Вашия тим до момента?

Аз с идването си промених системата на игра. Бях наясно, че разполагаме с много добри футболисти, които се нуждаеха само от още малко увереност, за да се разгърнат. Бих казал, че и колективът в момента е на много добро ниво, което прави така, че всеки се раздава, помага на другия и играе на максимума от възможностите си. Добрата форма и кондиция също помагат, естествено.

Играете със схема с трима бранители, като виждаме, че Серкан Юсеин блести от началото на пролетта. Какво Ви дава тази формация и как помага именно на Серкан да покаже най-доброто от себе си?

Аз винаги съм казвал, че това не е от любимите ми схеми, но стечението на обстоятелствата ме принуди да я използвам не само в Крумовград, но и преди това, докато бях наставник на Локо София и Етър. Простата причина за това е, че изпълнителите ни са подбрани именно за такъв стил на игра. Когато всички играчи са на местата си, то те се чувстват по-комфортно и играят далеч по-близо до максимума на възможностите си. Специално по отношение на Серкан системата му дава повече свобода в атака, където той показва и истинските си възможности. Не, че не мисли за защитата, но импровизациите му близо до противниковата врата помагат и на всички негови съотборници.

Акцентирате много често върху постоянството, не само сега в Крумовград, но и в предишните тимове, които сте водили. Проблем ли е това генерално за тимовете от средната черга в България?

Най-трудното нещо в спорта е постоянството. Аз се старая да предам на играчите си желание за успех във всеки дуел, независимо срещу кого се изправяме. Когато присъства този глад за успехи и при наличието на добра спортна форма, то резултатите са на ниво през по-дълъг период от време. Когато се стремиш да си по-добър на всяка тренировка и на всеки мач, спортната форма остава висока по-дълго. Естествено, няма отбор, който само да бие, но мен, като треньор, не ме интересуват само победите, ами също така и представянията, начинът на игра.

Какво е съотношението на отговорността за поддържането на постоянството в един отбор, разпределена между треньорски щаб и треньор?

Като треньор изисквам от моите състезатели 24 часа по време на денонощието да са професионалисти, не само в двата часа, в които са на базата, преди и по време на тренировка. Те винаги трябва да мислят как се хранят, как си почиват и това е свързано с добрата спортна форма. Когато те са образцови професионалисти и си изпълняват задачите по време на тренировка, то и треньорската ни работа става много по-лесна, дори и тя да си остава всеобхватна и ангажираща. Работим с живи хора и няма как винаги планът да се изпълни на 100%. Всички футболисти треньори обаче трябва да са напълно отдадени на целите.

Знаем, че цял сезон Крумовград не играе на собствения си стадион. Как успявате да се адаптирате към тази ситуация, за да вадите най-доброто от кадровия потенциал?

Мисля, че състезателите вече свикнаха. Отборът от доста време играе на базата в Коматево, а и сме сред най-силните домакини в лигата. Момчетата се приспособиха по най-добрия начин, така че от тази гледна точка нещата изглеждат добре и се надявам да са такива и занапред.

До колко реалистична е евентуална цел за гонене на седмото място и плейоф за Европа?

Ние всеки мач играем за победа. Ако запазим седмото място, ще е добре. Важното е да се стремим да побеждаваме, пък резултатите вече ще се видят накрая на сезона. Добре е, че взехме три победи, за да сме седми засега, което ни дава известно спокойствие до края на редовния сезон.

Следва голям мач за Вас и отбора на „Герена“ срещу Левски. Колко сложна е подготовката за подобно гостуване и какъв облик искате да видите от тима си?

Аз не правя разлика къде и срещу кого играем. Стараем се да подходим максимално професионално, играчите да са сериозни и да гоним трите точки. Това, че играем на „Герена“, не означава, че трябва да излизаме със страх и с наведени глави. Трябва да излезем със самочувствието, че можем да се надиграваме с един от най-добрите в България.

Левски също стартира с 3 победи. Какво Ви направи впечатление в играта на тима?

Не са едно или две неща. Левски играе бързо и комбинативно, успява да изнася топката в предни позиции бързо и да прави светкавични преходи в различните фази на играта. Доста са нещата, които ми направиха впечатление в играта на Левски. Чисто игрово те превъзхождат напълно своите противници, наред с петте последователни победи. Налагат страхотна преса, имат много отработени модели в атака, които прилагат. Въобще очаква ни труден мач, но се радвам, че играем срещу такъв отбор, защото искам моя тим да се развива. Най-лесният начин е да се мериш срещу най-добрите, за да изчистиш своите грешки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!