Мартин Камбуров пред Nostrabet: Само с промяна в БФС няма да стане, трябва държавна политика за спорта

OFFNews 24 ноември 2023 в 10:55 787 0

Мартин Камбуров

Снимка Архив

Мартин Камбуров

Рекордьорът по голове в Първа лига Мартин Камбуров даде ексклузивно интервю за сайта Nostrabet.com. Той отчете подобреното представяне на националния ни отбор в първите два мача от престоя на Илиан Илиев начело. Бившият стрелец смята, че ситуацията далеч не е толкова черна, въпреки че през този квалификационен цикъл „лъвовете“ така и не стигнаха до победа.

Камбуров отчете, че е необходимо освежаване на върха на Българския футболен съюз, но че без адекватна държавна политика родният футбол няма да успее да надскочи сегашното си ниво. Той призова за това да се дава шанс и на повече българи в клубовете от Първа лига.

Здравей, Марто! Да започнем с поглед към първите два мача на Илиан Илиев начело на националния отбор на България. Каква ти е оценката за представянията срещу Сърбия и Унгария?

Това бяха мачове без напрежение, с оглед на липсата на нужда да се печели на всяка цена. Мисля, че с нов треньор начело момчетата се представиха добре. Винаги съм казвал, че положението при нас не е толкова отчайващо, колкото медиите се опитват да го изкарат, не сме точно ниво Гибралтар. Не съм изненадан от резултатите, а по-скоро съм изненадан, че не взехме победа през целия квалификационен цикъл. Няма да избягаме от сравненията със САЩ'94, което е лошо и прави лоша услуга на всички. Мисля, че сме на средноевропейско ниво. Противопоставихме се добре срещу Сърбия и Унгария, които имат далеч по-силни футболисти. Приятно съм изненадан. Илиан Илиев е добър треньор и мисля, че ще продължат с тези изяви и занапред.

Липсва ли опит в отбора, тъй като в 3-4 мача губим точки в последните минути на мачовете?

Да, със сигурност липсва, но за мен това беше грешка на Кръстаич, но и не само. Няма значение дали си на 15 или 40, ако си във форма, трябва да играеш в националния отбор. Получи се голямо текучество на играчи. Илиан селектира състезатели, които играят редовно или са били гледани от него. В тези два мача се спънахме в статичните положения, но той изтъкна, че трябва да се работи. Наистина може да съжаляваме, че изпускаме победите в края.

Смело обаче мога да заявя, че в първите мачове Кръстаич сбърка с голямото текучество на футболисти. Националният отбор не трябва да е на база на метода „проба-грешка“. Най-добрите винаги трябва да играят. Трябва да признаем, че Илиан Илиев селектира състав, който беше до голяма степен сходен с последния на Кръстаич...

Кръстаич извъртя 40 футболисти, от които 20-25 трябва да се използват по-постоянно, ако играят редовно по клубовете си. Не трябваше да се вземат играчи, които още не са дебютирали за клубните си тимове, камо ли за националния отбор. Правиш мечешка услуга на играчите и вредиш на националния отбор. Илиан познава играчите, вкара малко рутина и опит и се видя резултатът. Както се видя, дори и предимно с играчи от А Група, нещата не са толкова зле. Жалко е, че и ръководители говорят много негативно за нашето първенство. Колкото и лошо да е нивото, тези състезатели се сбиха добре и в двете срещи. Това искат да виждат хората.

Показа ли се Кирил Десподов като лидер, най-после, в тези мачове?

Това е неговата работа. Той е капитан на националния отбор. Дори и не винаги самият да играе на ниво, само заради факта, че носи капитанската лента, трябва да надъхва останалите съотборници и да дава им дава кураж. Не може винаги да си в топ форма, но трябва винаги да се дава 100%.

Каква трябва да е целта в следващия квалификационен цикъл?

Едва ли ще стане с магическа пръчка класиране за Световно първенство. Трябва да се направи добър отбор, да се остави Илиан да работи. Важно е и каква група ще ни се падне. За Световно със сигурност е доста по-трудно да се класираш, отколкото за Европейско. Нека видим първо групата и да продължим да работим.

Пречат ли боричканията за власт в БФС на играчите?

Със сигурност, може би, влияе. Тези момчета обаче трябва да се абстрахират. Аз съм сигурен, че дават всичко за България. Не е приятно, когато има напрежение извън терена, но те няма какво да направят, просто трябва да се изчака, докато мине конгресът.

Смяташ ли, че е наложителна промяна в БФС и има ли кандидат, на който самият ти би се доверил?

След 18 години е нормално да има промяна, някакво обновяване. Промяната винаги носи нещо, така че след толкова неуспехи през тези години е нужно да има някакво раздвижване. Нека да видим кои ще са другите кандидати, изключвайки Бербатов. Независимо кой дойде, се надявам, че ще се внесе положителна нотка. Да, няма да стане с магическа пръчка, но винаги една промяна би трябвало да е в положителна насока.

Кои са аспектите в родния футбол, които трябва да се променят най-належащо според теб?

На първо място, трябва да има държавна политика за развитието на спорта. Ако няма такава, ще е много трудно да се случат нещата. Трябва да имаме стадиони, условия, бази, треньорите да са достатъчно квалифицирани, за да изграждат добри юноши. Доста са нещата. Инфраструктурата е изключително важна, а без намесата на държавата, ще е много трудно.

От години имаме проблем на върха на атаката в националния отбор. Виждаш ли потенциал в младия Георги Николов, който да се превърне в достатъчно силен стрелец?

Надявам се и други да излязат. Той се представя отлично, дано продължава в същия дух, за да има конкуренция и треньорите да имат повече избор. Винаги се радвам, когато виждам млади българи да играят добре. Дано продължи да бележи – това е най-важното за един нападател. Винаги ме радва повече, когато играят български момчета, а не чужденци.

Защо имаме генерален проблем с 9-те, особено след твоето оттегляне и това на Бербатов?

Нещата не са от днес за утре. Да погледнем изобщо колко българи играят в цялата А Група. Как искаме да се родят тези български нападатели? Нашите деца не играят в отборите у нас. Да не изброявам половината отбори в елита, в които има по 2-3-ма българи в отборите. Няма как и голмайсторите да са българи, за съжаление.

Към края на интервюто и някои въпроси лично към теб. Над година вече мина след края на твоята състезателна кариера. Липсва ли ти тръпката, или си удовлетворен в по-голяма степен?

Бих казал, че удовлетворението от постигнатото в кариерата надделява. Футболът винаги ще липсва. След като си го правил от дете и ти е било в продължение на дълги години професия, винаги липсва. Затова пък има телевизия и успявам да гледам всички мачове от нашето първенство. През другото време има с какво да се занимавам, гледам двете си прекрасни деца. Така преминава моето ежедневие.

Би ли се замислил да се завърнеш под някаква форма във футбола и каква би била тя?

Честно да си призная, за момента не се виждам като треньор. Там отговорността е различна, трябва да следиш 30 футболисти, докато като си играч трябва да гледаш само себе си. Винаги бих се върнал във футбола, но не и на всяка цена. Не искам да правя повече компромиси. Ако се завърна във футбола, трябва да е за нещо, което си заслужава. Да видя хора, които искат да инвестират във футбола, а не просто да дойдат ей така в спорта. Аз нямам намерение да си губя времето с подобни неща.

И за финал, Марто – какво пожелаваш на родния футбол за следващата една година?

Колкото и всички да са скептично настроени към нашия футбол, мисля, че с оглед инвестициите, които се правят и цялостното ни развитие, се справяме добре. Резултатите не са толкова лоши, че всеки да се опитва да ни очерни. Да, нямаме победа през този цикъл, но в евротурнирите не сме били толкова зле. Пожелавам на всички да са живи и здрави, да постигат клубните и индивидуалните си цели и да се представят добре за националния отбор. Пожелавам си и да гледаме повече българи в родните отбори, това наистина би било чудесно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!