Мъри Стоилов посочи причините да си тръгне от Левски

OFFNews 09 април 2023 в 10:21 3388 0

Станимир Стоилов

Снимка Официален сайт на Левски

Левски остана без треньор преди мача с ЦСКА

Станимир Стоилов, който вчера напусна поста старши треньор на Левски, внесе малко повече яснота по отношенията между оперативното ръководство и спонсорите. 

Той говори и за провалената възможност синия клуб да бъде поет от Юнайтед Груп. Корпорацията води дълго време преговори за придобиването на Левски, но в крайна сметка до договор за прехвърлянето на собствеността не се стигна.

Припомняме, че преди дни от ръководството на Левски бяха освободени изпълнителният директор Ивайло Ивков и членът на надзорния съвет Петър Ганев. Очакванията, че след тях към изхода ще поеме и Мъри Стоилов се оправдаха. Той изчака съботния мач с Локомотив (София) и обяви оставката си. Като основен мотив може да се извади намесата в управлението на клуба от страна на генералния спонсор, довела до раздори.

"Провалената сделка с Юнайтед Груп повлия цялостно на отношенията. Защото в последните 5-6 месеца се посветиха усилията само на това. Защото очаквахме сделката да се осъществи и да си позволим по-скъпи и качествени играчи. И вероятно това се отрази на отношенията между собственика и изпълнителния директор, а и на всички нас.

Аз лично нямах нищо против да бъдат продадени играчите през зимата, за които имаше оферти. Ние сме поставили основата и отборът ще носи само позитиви. Ако ни бяха оставили, в един момент щяхме да осигуряваме приходи толкова, колкото и спонсорите. Вероятно 50 на 50. Виждате Кордоба как израсна. Взехме го от втора лига и се превърна в титуляр, който това лято ще бъде продаден за много повече пари, отколкото се предлагаха за него до момента", започна Стоилов.

"Ако бяха продадени тези играчи тогава, щяхме да дишаме по-спокойно и да не търсим пари в аванс от спонсори. Аз лично смятам, че това не е никаква ябълка на раздора. Това беше искра да покаже проблема.

Прекалено малко е да спорим за 100 хиляди или за 500 хиляди повече или по-малко. И Ивков, и аз, и Сираков – цената, която сме казали, имаше единомислие. Ивков казваше, че трябва да ги продадем, но ако идваше Юнайтед Груп, играчите трябваше да останат, защото тогава Левски щеше де бъде по-силен. Но се прецени, че няма да се продават."

Бившият национален треньор на България, Казахстан и най-успешен наставник в историята на Астана се спря на конфликта в управлението и излази несъгласие с намесата на спонсорите. Също така Стоилов категорично не е доволен от отстраняването на Петър Ганев, който е бил достатъчно компетентен, за да бъде и в управата на Левски, и да бъде коректна връзка с привържениците.

"Не разбирах т.нар корпоративни управления, когато се съобразяваш с корпорацията. Нормално е да имаш и "зашита уста". Затова и казах на Събранието, че съм против такова управление. Аз съм за управление от изпълнителния директор в едната част, треньор или спортен директор, който управлява спортната част под зоркия надзор на хора, които да следят излизането на финансите.

И естествено, собственика, който според мене има знанията, за да даде оценка на спортно-техническата работа, която върши треньорския щаб. И тогава нямаше да има корпоративни и други управления. При корпоративните обикновено идват да управляват хора, които са служители на други структури, и аз не ги харесвам. Тогава има прикриване".

"Аз също се надявах, че присъствието на Петър Ганев, който има достъп до всички документи, и всяка седмица получава от Ивков ли, или от счетоводството – не знам от кой, пълен отчет на плащания, превеждания, получавания, доходи, приходи, разходи.

А той беше представител на феновете и така тази информация достига най-лесно до всички привърженици. Сега след неговото напускане не знам дали друг от Надзорния съвет ще изпълнява такава роля. Той присъстваше и на част от скандалите, които се разразиха между изпълнителния директор и спонсора и много точно и ясно каза на привържениците каква беше ситуацията и кой беше прав".

Какво го е подразнило в този момент най-много, Стоилов обясни така:

"Да се вземат решенията в друга централа, както каза изпълнителният директор. А решенията трябва да се вземат долу в съблекалнята – спортно-техническите, и в къщата на Левски, които да носят отговорност с лицата си.

Казахме на г-н Борисов (б.а – Мило Борисов, собственик на основния спонсор "Палмс Бет"), ако иска – взима клуба, еднолично да си го управлява, освобождаваме хора, "Палмс Бет" стават собственици или други фирми, които искат. Заповядайте, целият клуб е ваш, правете каквото искате. Давайте всичките пари, не чакайте на фенове, не чакайте ние да вадим, или аз да работя. Търсете си хора. Ето, управлявайте, никакъв проблем. Една дума няма да кажа. Но такива да ни казват какво да подписваме – не, мерси!".

"Генералният спонсор осигурява пари, но това е и ангажиментът му. Като си спонсор, плащаш си и това е. Никога не сме казали, че не искаме Палмс Бет, но искахме чисти и истински отношения между спонсор и клуб. Чисти отношения, това точно и ясно да се знае. Радваме се, благодарим за финансирането и винаги да се следва интересът на клуба".

След това той допълни, че помощниците му би било добре да получат шанс за работа, защото са млади хора и имат качествата. Той ги е поканил лично да бъдат в екипа му, а както и предишните му асистенти, те също ще се развият на високо ниво. Единственото сигурно е, че Цанко Цветанов напусна "Герена" заедно със Стоилов.

В край на пресконференцията опитният специалист даде воля на емоциите си и в очите му се появиха сълзи. Той допълни, че Левски никога няма да бъде затворена страница за него и дори и да не работи в клуба, остава фен на "сините".

"Просто ще се преместя на друга трибуна, но оставам тук. Един приятел ми беше казал, че от времето на Гунди не е виждал мъже да плачат, така че ще ме извините", каза още треньорът, който си тръгна разплакан от "Герена".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!