Илиан Стоянов-Коловати: Ако Мъри не беше дошъл, много скоро Левски щеше да фалира

Димитър Андреев 13 ноември 2021 в 08:53 2172 0

Илиан Стоянов винаги е интересен събеседник, защото не премълчава нищо на никого… Казва нещата с истинските им имена независимо дали са удобни или не. По време на паузата за националните отбори го потърсихме, за да коментираме темата Левски. И първите три месеца на Станимир Стоилов отново на Герена. Ето какво каза Илиан Стоянов пред екипа на Букмейкър Рейтинги:

-Илиане, има ли промяна в Левски след идването на Станимир Стоилов?
-За мен първата огромна промяна е самото завръщане на Мъри. На мен това ми е напълно достатъчно, защото го познавам и знам отлично какво може и как работи. Постепенно нещата ще се оправят, но трябва време. Нали не смятате, че 3 месеца е достатъчно, за да се направи нещо значимо?!

-Първите му четири мача бяха без победа, след това дойде и първият успех, после пак колебливи изяви. Което потвърждава думите ти, че няма да стане бързо и лесно, колкото и на феновете на Левски да им се иска отборът да побеждава във всеки мач с разлика.
-Дори и в тези първи мачове, в които Левски не победи, бях абсолютно сигурен, че нещата ще се наредят. Играли сме заедно, след това за около година ми беше треньор. Познавам го изключително добре и съм наясно с мисленето му. Станимир Стоилов е човек, който първо гледа собствените си грешки, може и иска да ги поправя. Не може да се заблуди, че Левски като спечели един мач и всичко е супер. И след успеха над Славия каза горе долу същото – трябва време, докато представянето се стабилизира и че една победа не означава абсолютно нищо на фона на дългосрочните идеи. Между другото аз съм доста приятно изненадан от победата над Славия. Белите имат доста приличен отбор, а ние винаги сме играли трудно в Овча Купел. Знаете и статистиката от последните мачове – Славия се беше превърнал в доста доминиращ отбор.

-Със сигурност част от по-мащабната визия е селекционната политика, включваща трансферите, подготовката и т.н. Трябват ли нови играчи на Левски още сега?
-Мъри си знае най-добре какви футболисти му трябват и на кои постове. Аз съм убеден, че той е бил наясно къде трябват нови попълнения още преди да се върна на Герена, защото следеше отбора. Към този момент настоящите играчи са ОК, но трябва още повишаване на нивото. Вече бе привлечен шведски защитник, очаква се и бразилецът, така че виждате, че още сега селекцията върви. Което е хубаво, защото така Стоилов ще може още на първата тренировка за новата година да има наличния отбор, с който да направи подготовка.

-Спомена думата подготовка. Такава през лятото на практика нямаше. Ще може ли Стоилов да подобри и физическото състояние на отбора, провеждайки цяла зимна подготовка?
-Абсолютно! Виждате, че отборът полека-лека започва с всеки изминал мач да играе с повече сили. И това на фона на лятото, когато не се знаеше дали въобще отборът ще стартира участие в А група. Живко Миланов имаше 10-12 футболисти, всеки ден някой си тръгваше или му изтичаше договорът – беше тотален хаос. Тук не казвам в никакъв случай нищо лошо за Живко, просто такава беше ситуацията. Просто Мъри наследява отбора в такава форма и трябва в движение да подобрява нещата. Наистина това не се случва от днес за утре…

-Преди няколко дни Стойчо Младенов направи сравнение с феновете на ЦСКА и Левски, като даде за пример сините привърженици, които продължават да ходят на мачовете и да подкрепят отбора, докато на „Армията“ се наблюдава отлив на фенове и това е видно.
-Моето мнение е, че феновете на Левски се оптимизираха отново покрай Станимир Стоилов. Вярвайте ми, ако Мъри не беше дошъл в Левски в този момент, отборът много скоро щеше да фалира. Мъри е главният виновник за нещата, които се случват в положителна насока в Левски. Той е един вид гарант с присъствието си. Мъри иска да направи Левски отново европейски отбор, както беше преди години. Стоилов не е дошъл за пари в Левски, защото той има много пари! Това искам да го чуят феновете на Левски и да го запомнят. Защото какво ли не се пише и говори.

Станимир Стоилов постигна изключителни успехи в Казахстан, вкара Астана в групите на Шампионската лига, после в тези на Лига Европа. Смятате ли, че не е имал добри финансови условия?! Така че това с парите не е водещо при него в Левски. Други са неговите условия. За Стоилов най-важното нещо е клубът да има някакъв приличен бюджет. Ако даден футболист взима 500 лева заплата, да ги получава, а не да се обещават милиони, но да не се дават. Мъри иска отборът да има база, на която да тренира и да спазва правилна политика. Това е. И аз затова го уважавам, защото си знае позицията.

Не е като някои български треньорчета, които само и само да отидат да работят някъде, са готови на всичко – да им казват кой да играе и кой не, а на всичкото отгоре работят и почти без пари. Евала на Мъри, че си отстоява позицията. Сигурен съм, че Левски ще излезе от тази криза. Дори тук не става въпрос само за игровата ситуация, а и за финансовата. Защото Станимир Стоилов гледа да се връщат и задълженията, натрупани през годините. А това става с внимателна политика на трансферите. Не да се взимат по 10-11 чужденци, половината от които после разтрогват и съдят Левски за неустойки.

-Ако погледнем по-далеч във времето, може ли Левски да спечели Купата на България и ще му стигне ли времето на Станимир Стоилов да атакува трофея? Или не е никак задължително да се преследва на всяка цена Купата, а по-скоро да се стабилизира отборът?
-За мен Купата е много важна. Трофеят си е трофей и няма значение имаш или нямаш отбор, ако ти се отдаде възможност, разбира се, че ще я гониш. Това е най-прекият път до Европа. И ако някой ми казва, че по-добре Левски да не играе в турнирите – значи нещо се е объркал. Всяко едно участие на Левски в Европа е плюс за отбора. Замислете се, че освен парите, които са доста важни, има и други положителни неща. Представете си, Левски иска даден футболист, но той ти казва – вие не играете в Европа, предпочитам кипърски или някой сръбски отбор на 4-5 място. Участието в Европа си е плюс и в това няма никакво съмнение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови