Илиан Илиев пред Nostrabet: Само с позитивизъм и работа ще върнем футбола ни там, където му е мястото

OFFNews 09 януари 2024 в 10:42 838 0

Илиев
Илиан Илиев

Националният селекционер на България и наставник на Черно море, Илиан Илиев, даде ексклузивно интервю за сайта Nostrabet.com. Илиев направи обобщение на изминалата година, признавайки, че е доволен от постигнатото с „моряците“. Той обаче побърза за натърти, че тепърва има още много работа за вършене и че неговите играчи трябва да продължат да приемат сериозно всеки един мач.

Специалистът говори и за целта си начело на представителния ни тим. Легендата на българския футбол призова привържениците да покажат по-позитивна настройка към изявите на „лъвовете“ през новата година и изрази мнение, че само по този начин може да се стремим да върнем родния футбол към по-добрите му дни.

Здравейте, господин Илиев! Да започнем с личен обзор на годината – първи сте с Черно море в първенството и станахте национален селекционер. Навярно по-добре от това няма накъде.
Така е, но винаги може да е по-добре. Ако се върнем назад във времето и погледнем някои ситуации, може да си кажем, че е могло да бъде и още по-добре, но можеше и да е по-зле, така че сме доволни. Това беше една от най-ползотворните години, които съм имал начело на футболен клуб, в лицето на Черно море. Най-трудното обаче предстои, така че няма място за отпускане.

Какво направи възможно Черно море да покаже подобно постоянство в първенството, за да не допусне да бъде изместен от челната позиция?

Точно това, което Вие казахте – показахме постоянство през цялото време. Имаше и по-малко странични фактори, които ни влияеха, може би ни подцениха в някои ситуации. Знаете, предишните години започвахме по сходен начин, но в един момент направиш 2 равни и една загуба и вече си 5-6 точки назад в класирането. Сега успяхме да задържим нивото до края на полусезона. Футболистите също си свършиха много добре работата. И те вече са една година по-опитни и явно са си научили част от уроците.

Къде търсите да извлечете още малко от потенциална на своя тим?

В завършващата фаза, определено. Имахме пропуски през годината в този аспект, по отношение на хората, които завършват положенията. Добре е да не си зависим от един човек, но е бонус и да имаш нападатели, които да успяват да реализират голям процент от головете за отбора. Това не означава, че хората в атака не се стараеха. Към атакуващите играчи включвам и външните халфове. Както казах, цялостно съм доволен от всички момчета. Единствено обаче трябва всеки да разбере, че това ниво трябва да се задържи при обръщането на първенството, без да има спад.

Има ли опасност футболистите да започнат да мислят за наглед невъзможното и как може да ги държите здраво стъпили на земята?

Трудно ще е, според мен, футболистите да се главозамаят, тъй като преди две години бяхме в сходна ситуация – трети на полусезона, с 6 точки пред Левски и накрая завършихме 4-5-ти. Както казах, футболистите са 1-2 години по-опитни, когато става дума за справяне с такава ситуация. Това трябва да ни като обеца на ухото – да гледаме само и единствено към конкретния мач, без да гледаме прекалено глобално напред.

Да поговорим и за националния отбор. Първите Ви два мача начело бяха при доста тежки обстоятелства, но направихте два страхотни резултата с тима. Обнадеждава ли Ви това, че положението не е толкова черно?

Това беше една от причините, поради които се заех с работата като национален селекционер – за да помогна да се промени мнението като цяло към българския национален отбор. Има хора, които дори и да не гледат мачовете на националния тим, само при споменаването му, започват едно плюене. Аз знам какво означава националния отбор за всеки българин и исках поне малко от малко да се промени негативното мнение. Мисля, че с тези два мача това се получи, поне за тези хора, които имат някакъв позитивизъм в себе си.
Можехме да постигнем и по-добри резултати, но отново трябва да погледнем нещата и от другата гледна точка – ако бяхме допуснали поражения, щеше да е още по-тежко. Аз съм доволен от футболистите, че малко от малко си повярваха. Много от тях по принцип си имат самочувствие и не им трябваше много. Само трябваше да им помогнем тактически, за да се справят срещу тези тимове, които използват схеми с трима бранители, за да са максимално добре подготвени за всички сценарии.

Бихте ли казали, че имаме проблем с неопитността в тима, тъй като представянията в много мачове не бяха лоши, но се губеха точки в последните секунди?

Ами и ние допуснахме гол в последната секунда. Това вече е въпрос наистина на поемане на отговорност, някой да изкрещи и да се изчисти топката. Голът срещу Унгария беше „недопустим“, в кавички, за един опитен отбор и точно в такива ситуации с времето ще трябва да намерим играчи, които да организират нещата в защита и не само.

Видяхме Кирил Десподов в много по-различна светлина в тези два мача. Той ли е един от играчите, от които очаквате да поеме тази отговорност?

С него и Недялков имахме индивидуални разговори, когато се събрахме – че лидерите трябва да се виждат на терена и да повеждат младите напред по време на мачовете. Мисля, че и двамата го направиха. А това помогна и на всеки един от тях индивидуално да си разгърнат качествата, особено на Кирил. Около него има хора, които могат да му я подадат и да го подкрепят в атака и съответно той успя да вкара два гола и да направи една асистенция в тези два мача.

Това ли е основният състав, на който ще разчитате за бъдеще?

На този етап няма как да бъда категоричен в това. Тези момчета, които извиках, ги познавам добре. На всеки един от тези футболисти им познавам качествата. Имахме опасения преди двата мача със Сърбия и Унгария, разбира се, но от друга страна и бяхме спокойни, че ако тези състезатели покажат дори част от качествата си, то ще се представим достойно, както и се случи.

Каква трябва да е целта пред националния отбор в Световните квалификации?

Първо имаме 4 контроли, които трябва да изиграем, а след това и Лига на нациите, преди да стигнем до световните квалификации, които са през 2025-а година. Дотогава трябва да разберем това ли са основните играчи, на които можем да разчитаме. В защита, където имаме проблеми от доста време насам, състезателите ни започнаха да играят по клубовете си и се надяваме, че самочувствието, което ще придобият от факта, че са титуляри, ще помогне и в мачовете с националния тим.

Господин Илиев, за финал – едно пожелание и призив към почитателите за новата 2024-а година?

Първо им пожелавам на всички да са здрави, тъй като без здраве за нищо друго не може да се говори. Второ, призовавам ги да са по-позитивни. Със сигурност и всички ние не сме доволни от постиженията през последните години и на клубно, и на национално ниво, но се надявам с повече позитивизъм и старание да излезем от това положение като държава, не само във футбола.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика