Катастрофален срив в руската икономика

Андрей Мовчан - DW 30 май 2022 в 16:47 8781 8

рубла
Валутата, в която русофилите в България не искат да спестяват.

Защо твърдите, че руската рубла е престанала да бъде свободно конвертируема валута и има ли някаква стратегия Централната банка на Русия? Как се отразява тя на руската икономика?

Сам по себе си валутният курс на рублата не казва нищо и не решава нищо. По него обаче, както и по температурата на болния, можем да разберем, че в икономиката нещо се случва. Но това е възможно само когато няма ограничения за паричното обращение. Ако не бяха наложени ограничения за закупуването на чуждестранна валута, за теглене на чуждестранна валута от Русия и продажба на валута в страната, щяхме да говорим за свободно конвертируема валута и бихме могли да правим различни заключения.

Днешният обменен курс на рублата до голяма степен се определя именно от въпросните валутни ограничения в Русия. И в този смисъл това покачване на обменния курс не е изненадващо, защото когато най-големите купувачи на валута са отрязани от руския пазар, тази валута вече не им е нужна. И след като бяха забранени покупките на валута, тя стана по-евтина. Сега всичката валута от продажбите на суровини насилствено се пуска на пазара по правилата на валутната търговия. Но няма кой да я купува, защото на онези, които можеха да го правят, това беше забранено. Затова цените на валутата силно спадат.

Но има и втори важен момент: един от най-големите потребители на валута във всички страни са вносителите – тези, които купуват валута, за да плащат с нея стоки, които внасят. Напоследък вносът в Русия спадна повече от два пъти, което говори и за промени в потреблението. И понеже не е възможно изцяло да подменим всички вносни стоки - тоест за два месеца да започнем сами да произвеждаме онова, които преди сме внасяли от чужбина, това означава само едно: домакинствата, промишлените предприятия и бизнесът сега купуват вече два пъти по-малко, отколкото преди три месеца. А това означава, че в икономиката е започнал катастрофален срив.

Това си личи и по данъците. Делът на постъпленията от въглеводороди в бюджета е нараснал повече от два пъти през последните три месеца и достигна ниво от почти 70%, както беше към края на 1990-те години. Така че от безобидния въпрос колко струва неконвертируемата в момента рубла стигаме до въпроса какво се случва с икономиката. А там става следното: има рязък спад в доходите, рязък спад на икономическата активност и на вноса. Всичко това се отразява на валутния курс на рублата.

На какво тогава се радваше Путин в средата на май? Не разбира ли той тези взаимовръзки?

Не съм психиатър, затова не мога да кажа кой на какво се радва. Мисля, че Путин е трябвало да поднесе на обществото нещо положително. А това общество се намира в състояние на шок – без значение кой подкрепя и кой не подкрепя войната. Ситуацията се променя много бързо, а в икономиката тя се променя към по-лошо. Вероятно затова президентът беше длъжен да каже нещо положително и той много изкуствено обвърза движението на условния курс на рублата с икономиката – в положителен смисъл, разбира се.

С какво високият курс на рублата е опасен за икономиката на Русия?

От гледна точка на нейната конкурентоспособност високият курс на рублата оскъпява експорта и на практика той се свежда само до продажбите на фосилни горива. В момента те са много скъпи, затова износът на суровини от Русия не застрашава рентабилността. Затова тук не можем да говорим за някакви реални заплахи.

Що се отнася до бюджета, през първите четири месеца от годината дефицитът надхвърли един трилион рубли, или около 5 процента от годишния бюджет. Следователно тук има проблем. Но в една затворена икономика с неконвертируема рубла лесно можете да напечатате пари, които да раздадете и така да решите проблемите на бюджета, увеличавайки вътрешните задължения. Резкият спад в икономическата активност на пазара на рубли води до излишък на ликвидност. Така че и тук не дебне някакъв Армагедон за руското правителство, което би преживяло и три пъти по-голям бюджетен излишък.

Освен това виждаме, че руското общество е много устойчиво. Ако такива неща като гибелта на десетки хиляди сънародници във войната в Украйна, самата агресивна война и санкциите на Запада не са в състояние го разединят, то и известно влошаване на икономическото състояние на страната вероятно също няма да успеят.

* Андрей Мовчан е финансист и експерт по въпросите на инвестирането.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-60

7

офф бее

30.05 2022 в 23:29

sparebits
30.05 2022 в 21:26

Ай на бас, че @Rokhan не можа да схване въпроса ти. Ако можеше, не би написал тия глупости!

2905

6

sparebits

30.05 2022 в 21:26

@Rokhan, за теб, но и за всички, които малко могат да смятат да споделя следното. Преди 24 февруари дневно се търгуват средно около 30-50 хиляди контракта на реалнавалутна борса. Днес средния обем на ден е 4.

Кажете ми дали е едно и също, ако търгувате примерно 100 милиона рубли дневно на пазар, на който има няколко хиляди играчи, или ако сте изтъргували 10 хиляди рубли на пазар с двама трима играчи? Кой от вата курса би бил по-реалния. Проста математическа сметка.

-240

5

редовно четящ

30.05 2022 в 19:46

Сривът на руzката икономика може да се проследи и по повишаване нивото на глуп@ст в коментарите на троловете.

2073

4

Johnny B Goode

30.05 2022 в 18:48

Троловете, писна ми да го обяснявам това. Но понеже сте тъпички, ето като за малоумни:
Въпроси:
1) Колко курса на долара по времето на социализма?
2) Колко долара можеше да си купиш като отидеш в БНБ?

Отговори:
1) 96 стотинки за долар
2) НУЛА

Аре сега дано стоплите за "курса" на рублата.

10298

2

AntiZ

30.05 2022 в 18:03

Не може да бъде! Хахаха! Стар виц, ама ще ме прощавате! Въпрос:колко е разликата между един долар и една рубла? Отговор: Един долар! Изобщо има ли такова понятие като "руска икономика"? Оксиморон му се вика на това!