Започва записването за 22-ото издание на "Данониада"

OFFNews 20 март 2019 в 11:55 1813 0

Стартира записването на отборите, желаещи да участват в 22-ото издание на "Данониада" - единственият по рода си футболен турнир за деца до 12-годишна възраст, традиционно организиран от "Данон-Сердика" АД и Министерството на образованието и науката, съвместно с Фондация "Димитър Бербатов".

Отбори от цялата страна могат да се запишат онлайн на www.danoniada.bg. Право на участие имат всички отбори, съставени от деца на възраст от 10 до 12 години. Срокът за приемане на заявки за всяка от четирите зони е един ден преди мачовете в съответната зона. През 2019г. домакини на турнира отново ще бъдат градовете Плевен, Пловдив, Варна и София. Първите мачове ще се играят на 20 април в Плевен. Графикът на мачовете и подробности за записванията са публикувани на интернет сайта на турнира.

Във връзка с честванията на 100-годишния юбилей от основаването на "Данон", финалите на Международна купа "Данон" тази година ще се проведат с грандиозно спортно събитие в Барселона (Испания) - "родното място" на компанията. По едно и също време ще бъдат организирани две паралелни надпревари - за отборите победители от 2018 и от 2019 година. На международния форум България ще бъде представена от отбора на ФК "Берое" (Ст. Загора) - победители през 2018 г., и от тазгодишния победител, който ще бъде излъчен на сред зоналните финалисти.

"Ние в Данон винаги сме вярвали, че успешният бизнес върви ръка за ръка с инвестициите в обществото, затова за нас проектът "Данониада" е изключително важен и вече 21 години дава възможност на българските деца да се състезават и да повярват в мечтите си. Той е много важна част от цялостната визия на "Данон" - Oneplanet.Onehealth, която компанията следва навсякъде по света. Сигурна съм, че отборът победител ще представи достойно България на международните финали през 2019г. в Испания по случай 100- годишнината на компанията", каза Даниела Узунова-изпълнителен директор на "Данон - Сердика" АД.

Вече дванадесет години, от създаването си през 2008 г., Фондация "Димитър Бербатов" е партньор на "Данониада",а лично Димитър Бербатов - национален посланик на турнира: Като утвърден вече турнир,"Данониада" е много подходящ форум за изява на млади футболисти. Турнето ми с моята книга из страната ме срещна с доста детски отбори, което означава, че интересът към играта е жив. Вярвам, че всички, които са на подходяща за "Данониада" възраст, ще се запишат за участие и ще имаме един оспорван национален финал. Предизвикателство е да го спечелиш и да участваш за световната купа точно в годината, когато ще се чества такъв сериозен юбилей. Най-вероятно и аз ще присъствам на световния финал в Барселона, за да подкрепя двата български отбора, сподели футболната ни суперзвезда.

Националният турнир "Данониада" е разделен на две фази: зонална, с участието на всички записани отбори, и финал в София между първите два отбора от всяка от четирите зони. Мачовете от първата фаза започват на 20 април в Плевен, следват мачове в зона Пловдив на 11 май, зона Варна на 18 май и зона София на 25 май. Финалните двубои, на които ще се разбере и победителят в тазгодишното издание на турнира, ще се проведат в началото на юни в София. 

Първият турнир "Данониада" е проведен в България в навечерието на световното първенство във Франция през 1998 г. и в него участват повече от 1000 ученически отбора от цялата страна. Огромното желание, с което децата се включват в турнира, дава ясен сигнал на организаторите за необходимостта от продължаване на този социален проект. Благородната инициатива на "Данон - Сердика" АД се посреща възторжено и в централата на компанията в Париж. Така през 2000 г., по модела на българската "Данониада", е организирана и първата Международна купа "Данон" с участието на 8 отбора. От тогава до днес проектът набира все по-голяма популярност. Международната купа "Данон" е единственият официално признат от FIFA турнир за деца до 12-годишна възраст.

Най-сериозните успехи в турнира за България бяха постигнати от отборите на Черноморец (Бургас) и Ботев (Пловдив), като и двата тима завършиха 10-и в света съответно на турнирите в Бразилия през 2014-а и в Мароко през 2015-а година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови