Toyota доминира в етап 2 на рали Дакар 2023

"Частник" изненада с етапна победа при мотоциклетите

Христомир Николов 03 януари 2023 в 13:38 3129 0

Рали Дакар 2023

Снимка A.S.O. / dakar.com

Рали Дакар 2023

След дългия уикенд в района на Сий Кемп край Ямбу, керванът на рали Дакар 2023 пое към АлУла с втория етап на надпреварата. В менюто за деня бяха включени малко над 589 километра, 430 от които - срещу хронометъра. Отсечката бе изключително камениста и твърда, като на места се доближаваше до тежко траялно състезание.

Допълнително натоварване оказваше и карането на около 1300 метра надморска височина в част от трасето, съпътствано от доста хладно време. А тежкото трасе доведе до многобройни спуквания на гуми при автомобилистите, което се отрази и на класиранията за деня.

Приятната изненада за деня бе етапната победа при мотоциклетите на Мейсън Клейн от "частния" отбор BAS WORLD KTM RACING TEAM. Освен че това бе неговия първи подобен триумф в маратона, това е и първата победа за пилот извън заводските тимове от 6 години насам. Топ 3 за деня бе допълнен от още двама по-слабо познати пилоти от по-малки отбори - Себастиан Бюлер от Hero Motorsports и Скайлър Хоус от Husqvarna, който финишираха малко над минута след лидера.

Американецът Клейн оглави и генералното класиране на рали Дакар 2023, като води с 1:41 мин. на Тоби Прайс от заводския тим на КТМ. Трети в общата подредба е ветеранът Хоан Бареда Борт, който тази година също кара за частен тим - собствения си Monster Energy JB, като разчита на техническа подкрепа от Honda.

Както споделихме, пукнатите гуми бяха сериозно предизвикателство за автомобилите и особено за пилотите на BRX. И Себастиан Льоб, и Герлен Шишри и Орландо Теранова останаха без резервни колела, като трябваше сериозно да свалят скоростта. Докато опитният Насър ал Атия успя да поддържа константно темпо и да атакува само там, където условията го позволяваха. Така, настоящият носител на титлата при автомобилите грабна етапната победа, макар и с нищожните 14 секунди преднина пред друг пилот на Toyota - Ерик Ван Луун. Това е първа етапна победа за Toyota Gazoo в тазгодишното рали и 45-а за ветерана от Катар.

Челната тройка за деня допълни Карлос Сайнц, който, въпреки 5-минутното си изоставане от Ал Атия, все още оглавява генералната подредба при автомобилите. Пилотът на Audi има малко над 2 минути аванс над съперника си от Toyota, а в топ 3 е Матьо Серадори от тима на Century. Серадори е на цели 24 минути от водача, а класирането при автомобилите започна да се разрежда доста отрано тази година...

В класа на камионите, доскорошният водач в класирането Мартин Мачик (Iveco) изживя истински кошмар след като изгуби над един час в трасето заради технически проблеми. Така, чехът най-вероятно ще трябва да се откаже от битката за титлата, където към момента се е устремил сънародникът му Алеш Лопрайс (Praga), който грабна етапната победа и оглави генералното класиране.

В клас Т3 за компактни прототипи, Мич Гютри надделя над Чалеко Лопез, но двукратният шампион все още е лидер в генералното. В Т4 след като в етап 1 триумфира младият полски пилот Ерик Гочжал, в етап 2 бе ред на баща му Марек, който е и новият лидер във временната подредба. В класа на ATV-четириколките, най-бърз и за деня, и в общото класиране, е французинът Александр Жиру.

В провеждащото се успоредно Dakar Classic, водач след втория състезателен ден е Хуан Морера от Испания с Toyota. Подсещаме, че надпреварата, открита за състезателни машини, произведени преди началото на 21 век, не е срещу хронометъра, а по специални правила за пилотиране с точно време.

Днешният трети етап на рали Дакар 2023 отвежда участниците от АлУла до Ха‘Ил. Маршрутът е с дължина от 669.15 километра, като 447 от тях ще са състезателни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews