Изпращаме 42-ма спортисти на олимпийските игри в Токио

OFFNews 01 юли 2021 в 15:01 3323 1

Общото събрание на БОК утвърди българската делегация за ХХХІI олимпийски летни игри в Токио, които започват на 23 юли. Делегатите решиха в най-престижната надпревара на планетата България да бъде представена от 42 състезатели в 14 спорта. Знаменосец на българската делегация по време на Откриването ще бъде Мария Гроздева, най-титулуваната българка с пет олимпийски медала ще участва в Токио на своята рекордна за наш състезател седма олимпиада.

„Преди всичко бих искала да поздравя българските спортисти, извоювали правото да стартират в най-елитните и популярни състезания на планетата. Да благодарим на техните треньори, на хората от щабовете и федерациите, на всички, спомогнали за класирането. Сам по себе си този факт е една не малка победа,“ заяви в краткото си приветствие председателят на БОК Стефка Костадинова, която изрази вяра, че в Токио ще имаме шампион.

България ще участва с 42 състезатели на започващите на 23 юли Олимпийски игри в Токио, които бяха пренасрочени с година по-късно заради глобалната пандемия. В японската столица ще се представим в 14 спорта, сред които традиционно силните за страната ни борба, вдигане на тежести, спортна стрелба, бокс, художествена гимнастика, лека атлетика и др.

На предишните игри преди пет години в Рио изпратихме 51 участници в 14 спорта. За сметка на тенис, модерен петобой, гребане, фехтовка и колоездене, сега в делегацията ни се включват състезатели по вдигане на тежести, спортна гимнастика, тенис на маса и най-новия олимпийски спорт карате. На последните две олимпиади България печелеше по 3 медала без да има шампион: в Лондон 2012 сме с два сребърни и един бронзов медала, а в Рио 2016 с един сребърен и два бронзови.

Днешното Общо събрание на БОК прие за индивидуални членове легендарните шампиони Мария Гроздева, Валентин Йорданов, Мария Петрова и Румяна Нейкова, както и Румен Стоилов и проф. Лозан Митев. За членове на БОК бяха утвърдени представителствата у нас на два от най-новите олимпийски спорта - Българската скейтборд федерация и Българската брейк федерация.

Поради отнетия от Министерството на младежта и спорта лиценз бе прекратено членството в БОК на Българската федерация по бобслей, също така бе прекратено членството на Съюза на българските автомобилисти и на Българския ловно-рибарски съюз поради системно неучастие в Общите събрания и в дейността на БОК.

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови