Българската фехтовка съучаства за връщането на руснаци и беларуси

OFFNews 02 юни 2023 в 13:20 2141 0

Фехтовка

Снимка БФ Фехтовка

България може да се окаже в центъра на скандал

Европейското индивидуално първенство по фехтовка ще се проведе в Пловдив от 16 до 18 юни, съобщиха официално от континенталната конфедерация по този спорт.

До надпреварата ще бъдат допуснати състезатели от Русия и Беларус. Турнирът в България ще бъде и квалификация за Олимпийските игри в Париж 2024.

През май Международната федерация по фехтовка (FIE) оттегли статута на Европейско индивидуално първенство от Европейските игри в Краков поради категоричната позиция на Полша, че няма да издаде визи за руски и беларуски спортисти за влизане в страната. Така с цел заобикаляне на забраната беше решено, че отборното състезание на Европейските игри ще важи за квалификация за Олимпиадата през 2024 година, а индивидуалното ще се изнесе в друг турнир, в случая този в Пловдив.

На 10 март Конгресът на Международната федерация по фехтовка разреши на спортистите от Русия и Беларус да участват в състезания под егидата на организацията с неутрален статут.

Това доведе до няколко отмени на турнири за Световната купа в страни като Дания и Германия, които са против връщането на представители на страните агресор в международния календар.

Турнирът в Пловдив едва ли ще мине без сътресения от подобен характер. В Украйна вече реагираха гневно и нарекоха действията на евроцентралата "коварен план".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови