Мария Силвестър зад кулисите на 'Бригада Нов дом'

Мая Младенова 20 март 2018 в 16:10 17470 1

Снимка bTV

Третият сезон на предаването "Бригада Нов дом" по bTV вече трогна мнозина с историите за многодетни семейства с нелека съдба, които мечтаят за уютно жилище. Как се снима предаването, което подарява усмивки, какво остава непоказано на екрана и как тя приема ролята си в него, разказва водещата Мария Силвестър.

- Вие сте комик по професия и - изглежда - по призвание. Как се чувствате в новата роля в „Бридага Нов дом“, където драматичните емоции преобладават?

По призвание - може би. В „Бригада Нов дом“ съм водеща, което е и моята професия. Ако преди това съм имала рубрики с комичен ефект, това не означава, че имам само този аспект като водещ. Относно „Бригада Нов дом“ - драматични емоции има, но в крайна сметка важен е крайният резултат. Чувствам се прекрасно, когато хората се усмихнат. Когато очите им се усмихнат. Стават красиви. Това ме прави особено щастлива.

- Доколко участвате и зад кадър в предаването – например с идеи за ремонта, обзавеждането, подкрепа за семействата и пр.?

Цял един екип стои зад „Бригада Нов Дом“. Всички участваме. Когато Караджов вземе решение за ремонта на даден обект, започваме да съгласуваме останалата част, спрямо това решение. Тогава идва ред на комбинативната ни мисъл... налага се да се съобразяваме с много неща - ограничено време, бюджет, реално състояние на жилищата, което винаги е твърде лошо. Имаме много добра обратна връзка и непрекъснато и на мен и на Караджов ни пишат хора, развълнувани от съдбата на семействата с желание да им помогнат. Слава Богу, хората не са загубили своята чувствителност и съпричастност, дори напротив.

- Какво ще остане зад кадър и няма да бъде показано от „Бригада Нов дом“?

Часове неспане, критични ситуации, несговорчиви съседи, умора. Никога няма да се видят, защото те не са акцент. Забравяме ги в мига, в който покажем готовия дом на семействата.

- Как преценявате измежду толкова много кандидати на кого си заслужава да помогнете? Участвате ли лично в подбора?

За предаването не се кандидатства, това не е кастинг. Всеки сезон си има определена линия. Новият сезон 3 например помага на многодетни семейства. За тях получаваме информация, реална, от общини и кметства. Разбира се, проучваме всички истории, които ни изпращат хората, и не е изключено някоя да бъде одобрена. Самото одобряване става от продуцентите, но и ние като екип участваме сериозно в разискванията.

- Колко време прекарвате с участниците покрай заснемането на епизода? Поддържате ли контакт с тях? 

Предварително знаем тяхната история, но реално аз самата се виждам с тях три пъти по време на заснемането на епизода - когато им съобщаваме, че са избрани; на третия ден от ремонта, когато им правим изненада и на финала, когато им показваме готовия дом. Периодично ги проверяваме как са, но то и няма как иначе, по някакъв начин ние оставаме свързани, заради всичко, което преживяваме заедно.

- Най-комичната битова ситуация, в която сте попадала?

Всичко битово свързано с мен е комично.

- Как изглежда Вашият дом?

Не е голям, уютен е, имам много картини, две котки, тераса, която гледа към Витоша, и голям двор. Хубав е по мой си начин, тепърва ще се развива.

- Липсва ли Ви периодът от Мери Репортери?

Не. Нищо, което е минало, не ми липсва. Беше хубав период, но сегашният е най-хубав и по някакъв начин е такъв, заради всички предходни.

- Срещала ли сте отново двете баби, които заснехне в легендарния си репортаж „И аз съм от СДС“?

За Тонка само съм чувала от разни хора, но другата баба не съм я виждала, нито съм чувала за нея. Дано да са добре, където и да са.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!