5 въпроса, които да зададем когато търсим апартамент под наем

OFFNews 27 юни 2022 в 15:03 6192 0

Жилище под наем

Снимка Pixabay

Търсене на жилище под наем

Преди да наемете апартамент, без значение къде, е важно да зададете някои уточняващи въпроса. Подготвили сме 5 от тях, които сметнахме, че са важни. Вижте кои са те.

Колко струва месечният наем на даден апартамент?

Това е първият и най-важен въпрос, който трябва да бъде зададен. Въпреки че в повечето случаи цената на даден апартамент е предварително зададена в обявата, е добре да зададете въпроса. Случва се така, че стават обърквания понякога. Освен това, можете спокойно да преговаряте и за по-ниска цена на въпросния апартамент, особено ако сте подготвени да платите няколко наема напред.

Има ли депозит и в какъв размер е той?

Следващият много важен въпрос, който е добре да зададете е има ли депозит, който трябва да оставите и в какъв размер е той. Обикновено, при повечето апартаменти в София, които се дават под наем, депозитът, който се дължи е в размер на един месечен наем. Иначе казано, ако апартаментът, който се отдава е с месечен наем от 700 лева, то вие трябва да си приготвите допълнителни 700 лева, които да оставите като депозит на собственика при сключване на договора. Тези пари са като компенсация за наемодателя, в случай че има сериозни повреди в неговата собственост. Ако всичко е наред, сумата ще ви бъде върната.

Обзаведен ли е апартаментът и има ли липсващи уреди в него?

Следващият въпрос, който е хубаво да зададете е дали апартаментът е обзаведен и с какви уреди. Уверете се, че в него има всичко необходимо за едно домакинство и че уредите работят и са в изправност. Най-добре е, при сключване на договор за наем да се създаде и друг документ - приемо-предавателен протокол. В него е редно да се опишат всички налични уреди в апартамента, както и тяхното състояние към момента. Документът се прави в две копия и се подписва и от двете страни в договора.

Какво предизвестие трябва да дам, ако реша да напусна апартамента?

Един от доста важните въпроси, които може да зададете преди да се впуснете да наемате апартамент е какъв е какво предизвестие е необходимо да дадете, ако решите да напуснете апартамента. Обикновено срокът за подаване на предизвестие е 1 месец. Има обаче и случаи когато се изисква предизвестието да е от около 2 месеца. Уверете се, че сте наясно с отговора на този въпрос преди да наемете конкретния апартамент. При неспазено предизвестие, депозитът, който сте оставили в началото няма да ви бъде върнат.

Мога ли да правя промени и подобрения в апартамента и за чия сметка ще са те?

Ако има нещо, което не ви харесва в даден апартамент или искате да направите конкретна промяна в него, е добре да попитате имате ли право да извършвате промени. Ако отговорът е да, трябва да разберете тези промени за чия сметка ще бъдат - за ваша, или за сметка на наемодателя. Има вариант и в който двете страни си поделят поравно разноските по ремонта или поправката на даден уред или пък за боядисването на стените и тавана.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови