Какво отопление да изберете през зимата?

OFFNews 30 януари 2020 в 12:45 5734 1

Зимният сезон официално е тук. В повечето случаи с падането на температурите успоредно нарастват сметките, които плащаме за отопление. В студените зимни дни всяко домакинство желае да осигури топлина и уют в дома си и по възможност на разумна цена. Затова внимателно трябва да прецените какъв вид отопление е най-подходящ за Вашия дом. В следващите редове ще разгледаме накратко предимствата и недостатъците на едни от най-предпочитаните начини за отопление. Ето кои са те:

1. Климатици

По всяка вероятност сте забелязали, че по фасадите на жилищните сгради постоянно се появяват нови и нови климатици. Определено популярността им нараства и много български домакинства вече са инвестирали в закупуването на поне един климатик. Този метод на отопление предлага удобство, тъй като с помощта на дистанционното може да регулирате желаната температура. Освен това, отменя задължението да носите тежки дърва и въглища. Не се налага да го чистите всеки ден, така че спестява и време. Често климатиците са предпочитан избор в домовете на по-възрастни хора, на които вече е трудно да се отопляват с печка на дърва.

Отоплението на климатици е свързано директно със сметките ви за електричество. Затова експертите съветват да заложите на уред с висок енергиен клас, за да бъде използваното на ток по-икономично. Освен това, имайте предвид, че когато температурите значително спаднат, е възможно климатикът да замръзне. Затова проучете внимателно характеристиките на модела, който сте избрали, преди да го купите.

2. Камини

Отоплението на твърди горива също е един от предпочитаните варианти, който ще откриете в много домове. Камините позволяват да поддържате високи температури в стаята. Освен това е възможно да изградите инсталация, с която да осигурите топлина в цялото жилище. Още един от плюсовете е, че не сте зависими от електричеството и няма да увеличи сметките за ток. Топлината на живия огън ще осигури уют и приятна атмосфера в студените зимни дни.

Един от основните недостатъци на този вид отопление е, че той изисква да имате налично място, където да съхранявате дърва и въглища, а също да почиствате камината всекидневно. Това изисква време и усилия, които не всеки е готов да отдели. Практично решение са камини на пелети. Тъй като пелетите са компактни и леки, не Ви трябва много място за съхранение и са удобни за пренасяне. В допълнение, повечето модерни системи са автоматизирани и не изискват да бъдат почиствани всеки ден.

3. Централно парно

Централното парно е още една възможна алтернатива. Големият плюс е, че освен отопление винаги имате топла вода, без да е необходимо да използвате бойлери. Така спестявате и от сметките за електричество, които през зимата винаги нарастват. Тази услуга обаче е налична само в големите градове. Освен това, за никого не е тайна, че заради старата инсталация, не липсват технически повреди, които могат да оставят цели квартали без парно и топла вода по средата на зимния сезон.

4. Соларни системи

Соларните системи са съвременен и ефективен метод за отопление на дома. В допълнение той е екологично чист, тъй като използва слънчевата енергия, за да я преобразува в електричество. Това Ви гарантира и постоянното наличието на топла вода. Също така, що се отнася до сметките за ток, те значително ще намалеят. Една от причините не много хора да използват соларни панели е голямата първоначална инвестиция, която трябва да направите, за да ги инсталирате. Експертите обаче подчертават, че само след няколко години тази инвестиция ще се изплати, а Вие ще продължите да се радвате на ниските сметки за ток.

Каквото и отопление да изберете, важно е да инвестирате също и в добра изолация на дома, която да запази топлината в дома Ви. В противен случай разходите Ви ще продължат да се покачват, за разлика от температурите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

1

kokoten

30.01 2020 в 18:25

...а най-хубаво е на газ,чисто евтино и практично,един газов котел издържа около15 год(слънчевите панели трябва да се сменят на 5-6 години)от 17 години съм на газ и средногодишния ми разход е около 800 лева за отопление,готвене и топла вода+два климатика за лятото-за ток още по 35 лева на месец и така се получава не лоша сметка за енергия....